Creţişoara (Alchemilla vulgaris) este o plantӑ erbacee, perenӑ, cunoscutӑ încӑ din antichitate, fiind utilizatӑ atât pentru trezirea şi amplificarea feminitӑţii, cât şi pentru vindecarea afecţiunilor ginecologice. Aceasta plantӑ, care este asociatӑ cu feminitatea, creşte la marginea pӑdurilor, a drumurilor, pe pӑşuni, fâneţe, pe stânci, în zona de deal şi de munte.
Creţişoara are mai multe denumiri populare, printre care amintim: umbrarul-doamnei, umbra-muntelui, brumӑrie, creţӑrel, iarba Maicii Domnului.
Progesteron natural Creţişoara este consideratӑ a fi un progesteron natural şi contribuie la combaterea riscului de sângerare şi la funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin şi reducerea stărilor neplăcute care apar pe perioada ciclului menstrual.
Proprietӑţi curative Creţişoara este foarte apreciatӑ ca remediu natural, datoritӑ proprietӑţilor curative pe care le posedӑ: antiinflamatorie, antisepticӑ, antidiareicӑ, antihemoragicӑ, acţionând cu succes în tratarea problemelor ginecologice, în afecţiuni digestive, dar şi bucale.
Ceaiul de creţişoarӑ este recomandat femeilor în timpul sarcinii (din luna a treia de sarcinӑ) şi dupӑ naştere, dar şi pentru tulburӑrile menopauzei. Se beau două-treicӑni de ceai pe zi pentru tratarea insomniilor, diabetului, a sclerozei multiple, a bolilor musculare cronice şi a afecţiunilor muşchiului cardiac.
Remediu natural Creţişoara este recomandatӑ ca remediu natural în tratarea şi vindecarea urmӑtoarelor boli şi afecţiuni:
- boli specifice femeilor (tulburӑri menstruale, tulburӑri cauzate de menopauzӑ, amenoree, metroragii, dismenoree, hipermenoree, leucoree, fibrom uterin mic şi mediu, noduli mamari, infecţii, infertilitate la femei, fixarea sarcinilor, leziuni postnatale);
- anemie, insomnie, dureri de cap, greaţӑ, ameţeli;
- epilepsie;
- diabet zaharat;
- obezitate şi celulitӑ;
- gastroenterocolitӑ, diaree;
- steatoză hepatică şi congestie hepatică;
- ocluzie intestinalӑ;
- hemoragii interne;
- cistite;
- hemoroizi;
- reumatism;
- sclerozӑ;
- atrofie muscularӑ la copii şi vârstnici;
- hernie;
- rӑni sau plӑgi;
- acnee;
- stomatite;
- condiloame vaginale;
- vaginite.
Preparate din creţişoarӑ
Pulberea de creţişoarӑ se obţine prin mӑcinarea finӑ a plantei uscate. Se administreazӑ câte o jumӑtate de linguriţӑ - o linguriţӑ rasӑ, de trei-patru ori pe zi, în cure cu o duratӑ de pânӑ la trei luni.
Infuzia combinatӑ de creţişoarӑ se foloseşte mai ales extern, pentru spӑlӑturi şi comprese.
Tinctura de creţişoarӑ se administreazӑ de trei-patru ori pe zi, câte o linguriţӑ (30-40 picӑturi) diluatӑ într-o jumӑtate de pahar cu apӑ, în cure de trei luni, urmate de o lunӑ de pauzӑ.
Glicerinatul de creţişoarӑ Se administreazӑ câte 30 de picӑturi, diluate în puţinӑ apӑ, de trei ori pe zi, în cure de trei luni, urmate de două-patru sӑptӑmâni de pauzӑ.