UPDATE Slujba de înmormântare a prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc va avea loc duminică, 25 octombrie 2020, ora 12:30, în fața Catedralei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța.
O vestă tristă a îndoliat Constanța sâmbătă dimineață: cunoscutul medic Dumitru Octavian Unc s-a stins din viață la vârsta de numai 63 de ani! O personalitate a vieții medicale din România, dr. Unc s-a infectat cu Covid-19 săptămâna aceasta și era internat de câteva zile la Constanța, pentru a fi tratat, însă starea sa de sănătate s-a înrăutățit de la o zi la alta.
Pe pagina de Facebook a cunoscutului medic, noaptea trecută a fost postat un apel la rugăciune colectivă: "Profu’ Unc trece acum prin momente dificile. Haideți toți, fiecare după cum putem, să ne rugăm împreună în această seară. 5 minute, între 00:00 - 00:05, pentru noi nu sunt multe, dar pentru dânsul sigur vor reprezenta mult! Dumnezeu să-i dea multă sănătate".
Din păcate, dr. Unc, care a salvat sute de vieți de-a lungul carierei sale extraordinare, nu a rezistat în fața nemilosului virus, stingându-se din viață sâmbătă dimineață.
În câteva minute de la anunțul veștii, sute de mesaje au umplut pagina sa de Facebook, toți cei care l-au cunoscut, constănțenii, pacienții, colegii, medicii fiind în stare de șoc. “Drum lin printre stele, domnule Profesor !!! Oamenii frumoși pleacă, încet, încet .... Sincere condoleanțe familiei !!!, Nu cred.... nu cred!!! Dumnezeu să-l odihnească în pace... Drum lin spre lumină, D-le Profesor, Medic și înainte de toate Om.... Condoleanțe familiei", sunt doar câteva dintre mesajele postate de cei care l-au cunoscut cunoscut și apreciat pe medicul Dumitru Octavian Unc.
Drum lin către îngeri, domnule profesor!
CINE A FOST DUMITRU OCTAVIAN UNC
Dr. Octavian Dumitru Unc a fost cadru didactic la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” încă de la înființare, din 1990. A avut în formarea didactică până acum peste 4.000 de studenți și rezidenți, care au ajuns medici în țară și pe toate meridianele și paralele lumii. Printre ei se numără actualul consul onorific al României la Monte Carlo, un chirurg ajuns în Statele Unite ale Americii și care a făcut parte în 2003 din primul experiment NASA de intervenții chirurgicale în stare de microgravitație, alți medici stabiliți peste tot în lume, din Australia și până pe întreg cuprinsul Europei.
Prof. univ.dr. Octavian Dumitru Unc a fost unul din cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța. A fost format la vechea școală bucureșteană de medicină și chirurgie. A preluat din avântul ctitorului facultății de medicină din Constanța, prof. dr. Vasile Sârbu și a participat la toate premierele naționale și locale care s-au desfășurat în ultimii 30 de ani în chirurgia constănțeană.
A deschis prima clinică private de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani, o acțiune care a presupus temeritate dar și deținerea calităților unui bun manager, în prezent, clinica având 52 de angajați. Timp de trei ani și jumătate a fost între 2011-2014 șeful clinicii de chirurgie din Spitalul Județean Constanța, perioadă când aceasta a fost clasată constant pe primele locuri în ceea ce privește eficiența și îndeplinirea indicatorilor. A împletit activitatea de chirurg, cu peste 20000 pacienți cu cea de cadru didactic din 1990, de când s-a înființat Facultatea de Medicină, și implicit Universitatea „Ovidius” Constanța, pornind de la gradul de asistent și ajungând până la cel de profesor, treaptă cu treaptă. Ca împlinire academică, a fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța, dar, din 2010 și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române.
Medicul Unc a fost membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999, unde a obținut un premiu, dar și membru și al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Istorie a Medicinei, fiind autor și coautor a 24 de cărți și membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2018.