Luna octombrie a luat startul promițător din punct de vedere muzical. Seara de vineri, 9 octombrie, a marcat deschiderea stagiunii de concerte live cu muzică de jazz & blues la Amethyst Club, din Constanța. Localul a găzduit, pentru prima dată, un concert susținut de Corneliu Stroe, împreună cu invitatul său special, din Franța, saxofonistul Etienne Brunet și Bogdan Pârlea (clape).
Cei doi artiști, Corneliu Stroe și Etienne Brunet, au mai colaborat cu mult timp în urmă, la realizarea unui album intitulat „Postcommunism Atmosphere”, împreună cu chitaristul Laurent Saet și formația Zig Rag Orchestra. Albumul a fost înregistrat jumătate în Franța, jumătate în România, editat la Paris și a fost distribuit doar în Franța.
După 25 de ani... După aproape 25 de ani, cei doi s-au hotărât să reia colaborarea, concretizată în concertul de vineri, ce s-a dorit a fi o nouă prezentare a albumului, într-o nouă lumină. Mai ales că, la vremea în care a fost distribuit albumul, acesta a avut cronici foarte bune în Franța, în timp ce în România a fost mai degrabă trecut cu vederea.
Concertul de la Amethyst Club a avut două părți: prima a fost dedicată albumului „Postcommunism Atmosphere”, în care cei prezenți s-au putut delecta cu un jazz foarte bine executat și cu improvizații interesante, presărate pe alocuri de Etienne Brunet la saxofon și de Corneliu Stroe la baterie. S-au cântat piese cu teme folclorice românești, cum ar fi doina, muzica lăutărească, o îmbinare perfectă de jazz, „condimentat”, într-un mod fericit, cu ritmuri din repertoriul Mariei Tănase, Sofiei Vicoveanca sau Romicăi Puceanu. Poate rețeta acestei combinări reușite se datorează și faptului că Etienne Brunet este un îndrăgostit al muzicii folclorice și lăutărești românești, fiind, în același timp, fascinat de contrastul dintre muzica tipic occidentală și cea folclorică din România, după cum el însuși declară. Acesta este motivul pentru care a vizitat de mai multe ori țara noastră, prima vizită făcând-o chiar în vremea comunismului, în 1986.
De asemenea, saxofonistul francez este un veșnic căutător al ritmurilor și sonorităților tradiționale din multe alte colțuri ale lumii, drept pentru care a călătorit în Senegal - Africa și în Brazilia.
Blues cu Roxana Stroe În a doua parte a concertului, s-a alăturat trupei Roxana Stroe, la chitară și voce și s-a cântat blues în forma lui cea mai pură și clasică. Cu piese ca „Ride Sally Ride”, „Sweet Home Alabama” sau „Route 66”, ale căror refrene cunoscute au fost fredonate și de publicul prezent, cu mare entuziasm.
Roxana Stroe este o apariție feminină inedită în peisajul jazz-ului românesc, fiind singura chitaristă de jazz din țară.
La final, în aplauzele prelungite, publicul a scandat „encore une fois”, pentru o revenire a artiștilor pe scenă, astfel încât concertul s-a încheiat cu solo-uri furtunoase ale lui Corneliu Stroe la baterie, la saxofon - Etienne Brunet, un extrem de bun solo la chitară cu Roxana Stroe, dealtfel într-o formă de... milioane în acea seară de început de weekend.