Marti, 08 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Copiii încurajaţi de părinţi ajung adulţi fericiţi

Articol publicat Vineri, 07 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: Plus Communication Psihoterapeutul Maria Verdi: „Faceți remarci pozitive, focalizați-vă pe calitățile copiilor!”.

Sursa foto: Plus Communication  Psihoterapeutul Maria Verdi: „Faceți remarci pozitive, focalizați-vă pe calitățile copiilor!”.
Sursa foto: Plus Communication  Psihoterapeutul Maria Verdi: „Faceți remarci pozitive, focalizați-vă pe calitățile copiilor!”.

Sursa foto: Plus Communication Psihoterapeutul Maria Verdi: „Faceți remarci pozitive, focalizați-vă pe calitățile copiilor!”.

Modul în care părinții își etichetează copiii are o influență decisivă asupra dezvoltării acestora și asupra vieții lor de adult, sunt de părere psihologii. Cu voia sau fără voia lor, de cele mai multe ori, părinții contribuie semnificativ la succesul sau eșecul în viața copiilor lor doar prin simplul fel în care le vorbesc și îi etichetează.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Plus Comunication, dacă părintele îl încurajează pe copil încă de mic și îl va eticheta drept inteligent, luptător, muncitor, acesta va suporta altfel, ca adult, problemele vieții sau felul în care acesta este tratat  la locul de muncă. De cealaltă parte, dacă părintele va persista pe etichete de genul „nu ești bun de nimic”, „eşti un ratat”, copilul va dezvolta stări depresive și va suporta mult mai greu eșecul sau obstacolele vieții, consideră psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Copiii moștenesc de la părinți un bagaj genetic unic „Unele trăsături sunt mai ușor de gestionat, altele mai dificil. Unii copii au nevoie de mai multă atenție decât alții, alții sunt mai activi sau explorează permanent mediul. Este necesar să facem diferența între temperamentul copilului și un comportament problemă. Cunoscând temperamentul copilului putem, ca adulți, să ne adaptăm propriul comportament la nevoile copilului și să îl sprijinim în dezvoltarea lui armonioasă”, declară psihologul psihoterapeut Maria Verdi.

Părinții sunt primele modele ale copilului Psihologul şi psihoterapeutul Maria Vedi a mai precizat: „Este necesar ca părintele să știe că un copil primește informația din mesajul verbal și din cel nonverbal al părinților. Copilul preia un mesaj corect când există armonie între ce spunem, ce facem și ce gândim. Până la vârsta de trei ani, creierul copilului este precum un calculator, care asimilează informație. Nu are capacitatea de procesare. Testează exteriorul cu toate simțurile. Când părintele țipă și  lovește copilul că pune mâna la priză, dar nu-i explică ce este acolo, în realitatea lui se naște vinovăția. Când strică sau sparge obiecte prin casă, iar părintele râde, copilul crede că este apreciat. Înțelege că a făcut o faptă bună. Va continua să atragă atenția în acest fel”.

Insulta duce la eşec Insultându-l și trăind intens emoțional ceea ce spune la adresa copilului, părintele nu face decât să împrospăteze activitatea rețelelor neuronale care funcţionează pentru eșec, consideră psihologul. De asemenea, acesta  spune că este extrem de important  ca părintele să  înțeleagă că, acolo unde îşi orientează atenția, acolo duce energie, iar acel aspect va crește în copilul său.

Focalizează-ţi atenţia pe calităţile copilului tău „Faceți remarci pozitive, focalizați-vă pe calitățile copiilor, orice ființă umană are multe calități. Stimulați-le creativitatea, vor rămâne în contact cu resursele lor, își vor găsi aptitudinile. Ascultați-le nevoile reale, veniți cu recompense care-i ajută să devină umani, dar în același timp, realiști și responsabili. Încurajați-i să fie prietenoși, vor socializa, vor deveni încrezători, cooperanți. Aveți încredere în ei! Dăruiți iubirea ce le-o purtați! Fiți prezenți și atenți la ei, fără a-i sufoca și a le tăia aripile”, este sfatul psihologului Maria Verdi.