Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Spectacol cu intrare liberă, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”

​Constănțenii sunt invitați la o seară de vis în compania muzicii de film. De vorbă cu protagoniștii și coordonatorii acestui proiect muzical inedit

Articol publicat Duminica, 11 Iunie 2023

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, De vorbă cu ..., Culturale

Constănțenii sunt invitați într-o călătorie magică în lumea muzicii de film, alături de talentații artiști de la malul mării, un veritabil regal muzical-artistic special pregătit pentru publicul amator de experiențe muzicale inedite. 

Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța (UOC), prin Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică Euxin și Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, instituție subordonată Consiliului Județean Constanța, organizează, miercuri, 14 iunie 2023, în intervalul orar 18.00 - 20.00, în sala Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin, spectacolul ,,MAGIA MUZICII DE FILM - Teme muzicale celebre din coloane sonore  cinematografice”.

Este vorba despre un proiect muzical inedit, cu teme și fragmente din coloane sonore cinematografice celebre - filme de lungmetraj de toate genurile, filme pentru copii Disney, film românesc, în aranjamente orchestrale proprii. Coordonatorii sunt lect. univ. dr. Andreea Bratu și asist. univ. drd. Ionuț Dulgheriu.

Pe scenă vor evolua: alumni, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Arte (UOC), programele Muzică și Arta Educației Muzicale: Levent Musa, Cristian Mangoianu, Radu Al. Paraschiv, Ștefan Năstase, Cristian Zaval, Gabriel Dudescu, Andrei Lăcătuș, Cristina Ermilov, Delia Gheorghe, Maria Iliev, Andrei Răilean, Adrian Hasna-Preda, Andreea Bratu.

Instrumentele folosite în cadrul acestui spectacol de înaltă ținută artistică sunt: pian (acustic), saxofon, vioară (electric), acordeon (electric), orgă  cu sintetizator (electric), tobe/ baterie (acustic),  contrabass (acustic), duduk (acustic), soliști vocali pop - muzică ușoară. 

 Prezentatorul evenimentului este Ionuț Dulgheriu, iar coordonator sunet -  Mihai Dudescu.

 

DESPRE CUM S-A NĂSCUT ACEST PROIECT MUZICAL INEDIT AFLĂM DE LA COORDONATORII ȘI PROTAGONIȘTII - STUDENȚI DIN SPECTACOL, ÎNTR-UN GRUPAJ EXCLUSIV PENTRU 101STIRI.RO

  • Andreea Bratu, lect. univ. dr.,  pianist și coordonator muzical al proiectului:

 ,,Acest proiect muzical este o diversificare firească a unei inițiative  muzicale restrânse care s-a concretizat anul trecut, în fața publicului constănțean, cu participarea studenților din programele de Licență și Master ale specializării Muzică din cadrul Facultății de Arte - Universitatea Ovidius din Constanța. Atunci (la sfârșitul lunii mai 2022), această activitate a fost configurată ca  o conferință  ‘muzicală’,  centrată pe creația a patru mari compozitori de coloană sonoră cinematografică. 

Anul acesta, la a doua ediție, cum s-ar putea spune, vom pune în scenă un show în adevăratul sens al cuvântului. S-a păstrat vechiul nucleu, s-au mai alăturat studenți, alumni și colegi și am adăugat la entuziasmul și momentele de succes anterioare și mai multă muzică, ansambluri extinse, orchestrații și instrumente noi.

Înainte de orice discurs sau formă de promovare, țin să evidențiez calitatea și gradul apreciabil de originalitate al aranjamentelor muzicale, concepute chiar de protagoniștii spectacolului, verva, bucuria de a cânta  pentru dvs., munca asiduă pe care au depus-o, toți și fiecare în parte, să ofere versiunea lor cea mai bună publicului - spectator”.

  • Ionuț Dulgheriu, asist. univ. drd., prezentator spectacol și coordonator  al proiectului:

,,<Muzica însuflețește universul, dă aripi minții, zbor imaginației și viață tuturor>. – Platon. Muzica este și va rămâne balsamul sufletului. Vă așteptăm la o seară de vis alături de studenții muzicieni ai Facultății de Arte, specializarea Muzică din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța”.

 

IATĂ CE SPUN ȘI PROTAGONIȘTII - STUDENȚI DIN PROIECTUL ,,MAGIA MUZICII DE FILM”:

  • Levent Musa, pian-jazz/ sintetizator- Master Arta Educației Muzicale, absolvent 2023:

,,Acest concert este special pentru mine, din mai multe puncte de vedere. Voi cânta două aranjamente jazzistice care îmi aparțin, după două piese muzicale binecunoscute. Este pentru prima oară când  evoluez într-un trio specific genului (pian, contrabass, baterie), alături de prietenii mei, Cristi Zaval (baterie) și Andrei Răilean (contrabas), cărora le mulțumesc pentru acest suport muzical. Cele două piese sunt "Over the Rainbow" și "Someday My Prince Will Come", teme consacrate în repertoriul improvizatoric al genului. Sursele mele de inspirație sunt Bill Evans, Keith Jarrett. Cu ajutorul profesorul meu de pian, Radu Aureliu, căruia îi mulțumesc din tot sufletul, am reușit să parcurg o primă etapă introductivă,  a  minunatului Univers al Jazz-ului.

Îi mulțumesc doamnei profesor Andreea Bratu pentru îndrumare în acest proiect și pentru prilejul de a evolua, pentru ultima oară în calitate de student al  Facultății de Arte, alături de colegii mei. Pe lângă cele două piese, sunt bucuros că voi putea contribui și la realizarea altor momente muzicale din program, prin aranjamentele de tip suport orchestral pe care le voi efectua  cu ajutorul sintetizatorului’’.

  • Ștefan Năstase, pian-jazz, Licență Muzică, anul al II lea:

,,Sunt un admirator al soundtrack-urilor cu cromatică neobisnuită, cu abordări orchestrale și touch-uri de jazz. Astfel, mă regăsesc în stilul compozitorilor Lalo Schifrin, dar mai ales Henry Mancini, stilul compozițional specific coloanei sonore a filmului ,,Pantera Roz”, care  cuprinde o cromatică incisivă, dar și enigmatică, în acelaşi timp, prin utilizarea unor scări și modulații mai puțin convenționale. De aceea, pe viitor, după ce voi finaliza studiile muzicale la Facultatea de Arte, pentru o etapă specializată de perfecționare în improvizație de tip jazzistic, mă voi axa pe un masterat în compozitie pop-jazz”.

  • Nicolae-Cristian Mangoianu, vioară, pian, Licență Muzică, anul al II lea:

,,Am ales să fac parte din acest proiect din mai multe motive. De la o vârstă fragedă mă consider pasionat de acest gen, muzica de film. Mi se pare fascinant cum fiecare linie melodică trebuie să fie în strânsă legătură cu acțiunea  și  cum din punct de vedere auditiv se ,,povestește” ceea ce se întâmplă în fiecare cadru filmat, de multe ori, putându-ne da seama, ascultând  cu atenție muzica, de indicațiile  vizuale ale scenariului, fără a viziona, neapărat, pelicula cinematografică.

 Apropierea mea de Muzică este un alt motiv. Consider că, acel moment când reușesti să transmiți un mesaj sau ceea ce simți prin intermediul Muzicii, este cu adevărat, experiența sau trăirea, căreia nu i se poate găsi echivalent. Ca pe un prim mentor muzical, apropiat mediului familial, îl  pot considera pe unchiul tatălui meu, compozitorul Stefan Mangoianu. Din copilărie, am fost fascinat să descopăr prin propriile jocuri Universul muzical accesibil mie, fapt care l-a determinat pe tatăl meu să îmi povestească despre viața unchiului său, despre  lucrările sale. Consider că personalitatea sa creatoare mi-a adus motivația să urmez și eu un drum în  domeniul Muzicii. Instrumental vorbind, de la vârsta de 5 ani cânt la pian, cu fiecare an, din ce în ce mai diversificat și, deși pianul a fost prima mea iubire, mereu mi-am dorit să cunosc modalități de a cânta pe mai multe instrumente. Cu trei ani în urmă, însă, s-a întâmplat ceva ,,magic” pentru mine, am avut un vis în care cântam la vioară. Dorința de a învăța să interpretez la  acest instrument a fost una puternică,  pentru că simțeam că această experiență mă va completa, ca artist. Am început studiul viorii ca autodidact, apoi cu un îndrumător, fiind în continuare, în curs  de cunoaștere, implicit de perfecționare instrumentală  pe acest instrument deosebit. Astăzi nu pot să spun decât că visul meu a devenit realitate!”.

  • Gabriel Dudescu, saxofon, Licență Muzică, anul al II-lea:

,,Pot spune că pregătirea pentru acest spectacol nu a fost una ușoară, repertoriul pe care l-am abordat, interpretând solistic la saxofon, nu este unul facil. Muzica din filmele The Pink Panther si Mission impossible este plină de energie, suspans și mister, în schimb, celebra temă The Unforgettable este una melancolică, dar și nostalgică; aceste contraste muzical - expresive sunt o reală provocare interpretativă pentru mine, în cadrul aceluiași concert. La capitolul provocări, aș putea menționa  depășirea temerii de eșec și a tracului specific oricărei ieșiri pe scenă,  emoții pe care consider că le experimentează toți artiștii aflați într-o astfel de situație. Doresc tuturor spectatorilor nostri să se delecteze auditiv și să se lase pătrunși de… magia Muzicii de film!  Dacă ni se alătură nouã, pentru o după-amiază extraordinară de spectacol live, cu siguranță vor fi  transportați în lumea captivantă a  sonorului  muzical cinematografic! De la secvențe epice de acțiune eroică, până la momente de tandrețe, de veselie sau de nostalgie, aranjamentele noastre musicale vă vor transmite  entuziasmul  pe care noi l-am resimțit odată cu recreerea fiecarei teme muzicale, în parte”.

  • Maria Iliev, pian crossover Licență Muzică, absolvent 2023:

,,M-am alăturat acestui proiect din dorința de a aduce oamenilor, măcar pentru o după-amiază, o mică bucurie, prin interpretarea  pieselor indrăgite și cunoscute din repertoriul Muzicii de Film. Alături de colegii mei și coordonați de doamna lect. dr. univ. Andreea Bratu, am pregătit  multe suprize muzicale deosebite, care sper să  ajungă așa cum le-am imaginat  și simțit noi, direct la inimile ascultătorilor noștri”.

  • Radu Alexandru Paraschiv, acordeon, Licență Muzică, anul al II-lea:

,,Pentru mine, Muzica reprezintă o hrană a Sufletului și a Spiritului. Mă declar, deopotrivă, profund îndrăgostit și fascinat de potențialul melodic- expresiv, armonic și timbral al instrumentului la care cânt, acordeonul. Pentru că rezonez atât de bine cu acest instrument, consider că pot cel mai bine exterioriza, dar și intermedia pentru ascultători, puternicele  emoții  pe care Muzica mi le transmite. Urez spectatorilor noștri să savureze momentele muzicale, bine alese și să se lase, cu maximă încredere,  purtați de interpretarea și aranjamentele muzicale proprii după celebre coloane sonore de film, pe care le-am pregătit pentru spectacol, alături de colegii mei”.

  • Cristina Ermilov, solist vocal, Licență Muzică, anul I:

,,Sunt  extrem de încântată că am ocazia de a participa în cadrul acestui proiect coordonat de dna  lect.  dr.  univ. Andreea Bratu!  În ceea ce privește Muzica... face parte din viața mea și ocupă un loc aparte în inima mea. Fără Muzică simt că nu aș putea exista. Mă exprim cu ușurință muzical, trăiesc, iubesc muzica și încerc, pe măsura posibilităților, să mă fac înțeleasă celor din jur, prin intermediul interpretării muzicale.

Despre cele două piese muzicale pe care le voi interpreta în cadrul spectacolului, mai pot adăuga pentru dvs.: ,,Ani de liceu”  îmi aduce aminte cu veridicitate de momente personale trăite în clasele a Xl-a și a Xll-a, o perioadă parcursă ca o adevărată aventură atunci, care a avut  impact in conturarea profilului feminin de astăzi, iar  “My Heart Will Go On” este acel tip de melodie care exprimă cu adevărat nostalgia Sufletului, a Iubirii împărtășite, dar pierdute în timp".

Repertoriul spectacolului este compus din: teme și fragmente din coloane sonore ale filmelor:  ,,The Wizard of Oz”, ,,Breakfast at Tiffany’s”, ,,The Pink Panther”, ,,Titanic”, ,,Il Padrino”, ,,The Beauty and the Beast”, ,,A Scent of a Woman”, ,,Mission Impossible”, ,,The Jungle Book”, ,,Snow White and the Seven Dwarfs”, ,,Chariots of Fire”, ,,The Gladiator”, ,,A Secret Garden”, ,,Somewhere in Time”, ,,Liceenii”, ,,Nat King Cole’s Life”, ,,Good Morning Vietnam”, ,,The Schindler List”, ,,Pirates of the Caribbean”.

Intrarea la spectacolul ,,MAGIA MUZICII DE FILM - Teme muzicale celebre din coloane sonore  cinematografice” este liberă.