Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Concert şi expoziţie de fotografie cu ocazia Micii Uniri, la Muzeul Militar Naţional Constanţa

Articol publicat Luni, 25 Ianuarie 2016

de Brîndușa DAN (brindusa.dan@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN
Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Sursa foto: www.101stiri.ro-Brîndușa DAN

Ziua Micii Uniri a fost sărbătorită la Muzeul Militar Naţional Constanţa Pot spune că pe 24 ianuarie am fost şi eu, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Filiala Constanţa, unde a fost sărbătorită, într-un mod unic, ziua Micii Uniri. Mărturisesc că am ajuns acolo urmând chemarea domnului Bebe Pitei, aceea de a-l ajuta să pregătească expoziţia celor 21 de fotografii care însoţea spectacolul oferit de Bogdan Ocheşel şi colaboratorii săi, spectacol care, desigur, avea legătură cu semnificaţia acestei zile. Şi că am avut astfel revelaţia unei manifestări artistice de o reală valoare şi emoţie artistică.

Evenimentul a fost realizat, în cea mai mare parte, prin efortul lui Bogdan Ocheşel şi prin colaborarea plină de bunăvoinţă a directorului muzeului, domnul Costin Scurtu.

Într-un mod unic şi foarte inspirat, Bogdan Ocheşel a aşteptat invitaţii la intrare cu câte un mic mănunchi de busuioc legat cu o panglică tricoloră. Minunat gest, căci, odată prins în piept, în dreptul inimii, busuiocul şi-a început lucrarea, binecuvântând întregul eveniment cu mireasma lui pură. Astfel încât, la final, toţi am plecat de acolo învăluiţi în mireasmă de busuioc şi vibrând de emoţiile trăite.

Evenimentul a debutat cu o lecţie captivantă de istorie În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu, a oferit o scurtă lecţie de istorie. Moment menit să capteze interesul şi atenţia întregului auditoriu, indiferent de vârstă. Deşi discursul a durat mai bine de jumătate dintr-o oră de şcoală, informaţiile oferite şi modul captivant în care au fost prezentate mi-au trezit chiar şi mie interesul şi m-au ţintuit în scaun aşa cum, niciodată, la şcoală nu mi s-a mai întâmplat!

Nu am putut să nu trag cu coada ochiului la copiii de 8 ani, prezenţi şi ei acolo, ca invitaţi ai lui Bogdan Ocheşel şi care urmau să ne încânte cu talentul lor şi să nu remarc modul în care ascultau prezentarea oferită cu mult har de domnul Scurtu. Erau absorbiţi cu totul de povestea aceea istorică…

Da, a fost o lecţie de istorie altfel, captivantă şi, totodată, bogată în informaţii!

Bogdan Ocheşel - o voce vibrantă, puternică, greu de egalat Ca de fiecare dată, dar parcă mai vibrant ca niciodată, Bogdan Ocheşel ne-a cântat cu infinită dăruire şi emoţie, melodii cunoscute, aproape de inima oricărui român, melodii cărora le-a dăruit o parte din lumina lui interioară, oferind o interpretare absolut unică, nemaiauzită de mine până acum. Fiecare notă a avut mesajul ei conturat în cel mai personal, cald şi curat mod posibil de Bogdan Ocheşel.

Un spectacol emoţionant, puternic, echilibrat, minunat interpretat şi prezentat!

Invitaţii lui Bogdan Ocheşel - copii cu vârste între 8 şi 14 ani Acest eveniment a avut menirea şi de a aduce pe scenă câţiva copii talentaţi. Astfel, la pian au cântat şi ne-au încântat Maria Chiselenco, în vârstă de 9 ani, elevă a profesoarei Daniela Gardon şi Filip Irisa, în vârstă de 8 ani, elevă a profesoarei Marina Dunărinţiu. La vioară, în vârstă de 8 ani, am putut să o ascultăm pe Iarina Lescaru, elevă a profesoarei Mihaela Petre. Copii talentaţi, care au ales să dăruiască o parte din timpul lor studiului muzicii şi să ofere apoi momente muzicale calde, curate şi emoţionante!

Revelaţia evenimentului a fost Angelo Năstase, în vârstă de 14 ani, care studiază vioara de la 5 ani şi care a oferit momente absolut magice! Încă de la primul sunet al viorii lui am simţit emoţia pe care o transmite, în flux continuu, puternic, ferm. Angelo are un mare talent şi, cu siguranţă, vom mai auzi acest nume şi de acum înainte, căci este menit să îşi ducă harul cât mai mult în lume.

Tuturor le urăm mult succes, căci acum sunt la început de drum, un drum care cere multă dăruire şi, uneori, sacrificiu.

Expoziţia de fotografie a elevilor domnului Bebe Pitei Aşa cum deja am menţionat, cu această ocazie au fost reexpuse 21 din fotografiile care au fost prezentate, şi în luna iulie 2015, la Muzeul de Artă, în cadrul expoziţiei „La Strada”. Astfel, prin fotografiile lor, au fost prezenţi Andrei Cojocaru, Adrian Radu, Dan Brînduşa, Narcis Babu, Magda Fulger, Vincenţiu Pitei, Alexe Bebe Pitei, tematica fiind instantaneul cotidian concretizat în momente surprinse pe scena vieţii citadine. Fotografii alb negru, menite să suprindă sufletul şi povestea oamenilor de lângă noi.

În încheiere şi în mireasma busuiocului legat cu tricolor pe care încă îl mai port în piept, mulţumesc organizatorilor, artiștilor şi oaspeţilor care au făcut posibil acest eveniment memorabil!