Miercuri, 02 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Comorile ascunse de muzeele Constanței

Articol publicat Joi, 07 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Infoghid turistic

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul Marinei Române

Muzeul Marinei Române

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Muzeul de Artă Populară

Muzeul de Artă Populară
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Cu o istorie de peste 100 de ani, care începe în anul 1878 și un patrimoniu impresionant, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) asupra căruia veghează, din centrul Pieței Ovidiu, spiritul marelui poet exilat la Tomis, este una dintre cele mai reprezentative instituții de cultură de la malul mării. MINAC este a doua instituție de profil, ca mărime, după Muzeul Național de Istorie al României din Capitală și deține un bogat inventar arheologic, atât în depozite, cât și în expoziția de bază. Patrimoniul său este format din peste 430.000 de obiecte care datează din paleolitic și până în epoca modernă, fiind expus la parterul instituției, etajul I şi etajul II. La parter, sunt amenajate două săli de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche şi medievală a Dobrogei; la etajul II continuă istoria modernă şi, de asemenea, sunt amenajate câteva expoziţii tematice.

Printre artefactele de excepție adăpostite de MINAC se numără Șarpele Glykon, descoperit în 1962 și considerat unic în lume. Piesa reprezintă o zeitate din mitologia romană, datând din sec. II d.Hr. De asemenea, iubitorii istoriei pot admira Grupul statuar Fortuna cu Pontos - divinități protectoare ale portului și cetății Tomis (sec. II-III d.Hr.), Aedicula cu dubla reprezentare a zeiței Nemesis (sec. II d. Hr.), precum și colectii de podoabe din aur, pietre și camee, tezaurul de vase de argint Sucidava-Izvoarele, etc. Muzeul oferă publicului, prin artefactele expuse, o imagine sugestivă și de ansamblu asupra istoriei și vieții locuitorilor din vechiul Tomis.

Program Muzeul este deschis, în perioada 1 mai - 30 septembrie, zilnic, între orele 8.00 - 20.00, iar în extrasezon, între orele 9.00 - 17.00. Luni și marți este închis.

Muzeul Marinei Române Constanța

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Constanței, Muzeul Marinei Române (MMR) este situat pe Str. Traian, nr. 53. În cele 30 de săli ale instituției este organizată expoziția permanentă, pe criteriul tematico-cronologic, având patru sectoare distincte - epocile Istorie veche, Istorie medievală, Istorie modernă şi Istorie contemporană. Vizitatorii pot admira atât în sălile de expoziție, cât și în exteriorul instituției, în parcul muzeului, ancore, elice, motoare, piese de artilerie navală şi antiaeriană, mine, nave militare scoase din uz.

Program: Miercuri - Duminică 9.00-17.00

Muzeul de Artă

Situat chiar în centrul orașului, pe bulevardul Tomis - zona Miga, Muzeul de Artă oferă publicului de pretutindeni peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti, din perioadele modernă și contemporană. Dintr-un patrimoniu de peste 7800 de lucrări sunt expuse aproximativ 1500, atât la sediul din Constanţa, cât şi în cele două secţii din oraş şi judeţ - Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” și Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.

Expoziţia permanentă a muzeului constănţean se bazează pe nuclee monografice ale maeştrilor şi sugerează o imagine complexă a creaţiei fiecăruia. Printre lucrările expuse publicului se numără creații purtând semnături celebre precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Vasile Popescu, Jean Al.Steriadi, Lucian Grigorescu, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Marcel Iancu, M. W. Arnold, Corneliu Michăilescu, Max Hermann Maxy, Margareta Sterian, Micaela Eleutheriade, Magdalena Rădulescu, Lucia Dem. Bălăcescu (pictură), Dimitrie Paciurea, Gheorghe Anghel, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Alexandru Călinescu, Oscar Han, Miliţa Petraşcu, Hans Mattis-Teutsch (sculptură) şi mulţi alţii.

Muzeul își întâmpină vizitatorii și cu piese de artă decorativă - europeană şi extra-europeană și organizează ori găzduiește, periodic, expoziţii temporare, lansări editoriale și recitaluri de muzică clasică.

Program: 10:00 - 18:00 (vara); 9:00 - 17:00 (iarna); luni, marți: închis

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Înființat în anul 1968, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” funcționează într-o clădire impresionantă din zona veche a Constanței, aproape de Cazino și Port. Edificiul a fost declarat monument istoric, fiind construit în stil neoromânesc, între anii 1919 - 1920 și avându-l drept arhitect pe Victor Stephănescu. Colecția de bază a muzeului cuprinde 108 piese de arta, donate orașului Constanța de către marele sculptor dobrogean Ion Jalea. Artistul, care și-a închinat creației peste șapte decenii din viață, și-a pierdut o mână în timpul Primului Război Mondial, fapt pentru care a fost nevoit să sculpteze cu o singură mână. Acesta a realizat numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice.

Program: 10:00 - 18:00 (vara); 9:00 - 17:00 (iarna); luni, marți: închis

Muzeul de Artă Populară

Aflat în drumul călătorilor către Centru Vechi al Constanței, pe bulevardul Tomis nr. 32, Muzeul de Artă Populară, de cuprindere naţională, deține un bogat patrimoniu de peste 16.000 de piese. Creațiile din colecțiile muzeului oferă o imagine de ansamblu asupra satului românesc de altădată. Expoziţia de bază a muzeului este organizată pe mai multe genuri ale creației populare, de la ceramică, lemn, metal, textile și scoarţe la port popular, podoabe, icoane pe lemn şi sticlă etc.

Spre exemplu, la parterul instituției sunt expuse icoane pe sticlă din cele mai cunoscute ateliere rurale şi urbane ale Transilvaniei (Nicula Gherla, Şcheii Braşovului, Maierii Albei Iulii, Mărginimea Sibiului, Făgăraş) datând din sec. XVIII - XIX. Deasemeni sunt expuse icoane pictate în tempera pe suport de lemn apreciate ca valori patrimoniale excepţionale, altele ca valori deosebite. Colecţia de icoane pe lemn se încadrează secolelor XVII, XVIII, XIX, iar ca atribuire stilistică se încadrează şcolilor medievale târzii româneşti, ruseşti sau greceşti.

Program: În sezon: zilnic, între 9.00-20.00; în extrasezon: 9.00 - 17.00