Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

“COLINDUL ȘI CÂNTECUL DE STEA LA ROMÂNI”, VIDEO-CONFERINȚĂ INTERDISCIPLINARĂ LA UNIVERSITATEA “OVIDIUS”

Invitații mesei rotunde online: cadre didactice de la facultățile de Psihologie și Științele Educației, Teologie și Arte

Articol publicat Joi, 09 Decembrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Facultatea de Arte a Universității “Ovidius” Constanța (UOC), prin Centrul de Cercetare Ştiinţifică și Creaţie artistică „Euxin”, continuă suita de evenimente din cadrul Festivalului „Seri de muzică, teatru și arte vizuale la Pontul Euxin” (22 noiembrie - 23 decembrie 2021), cu o video-conferință interdisciplinară a cărei temă se încadrează perfect perioadei sărbătorilor de iarnă, fiind dedicată tradițiilor și datinilor populare românești. Organizată sub forma unei mese rotunde online, manifestarea se va derula joi, 9 decembrie 2021, între orele 18.30 - 20.30, sub titulatura “Colindul și Cântecul de Stea la români. Semnificații, Percepție, Tradiții străvechi și contemporane”.

Cuvântul introductiv al dezbaterii va fi rostit de către prof. univ. dr. Mirela Kozlovsky, Prodecan al Facultății de Arte. De asemenea, invitații mesei rotunde online sunt:

  • prof. univ.  dr. Rodica Enache (specializarea  Psihologie-Pedagogie,  de la  Facultatea de Psihologie şi  Ştiinţele Educaţiei - UOC); 

  • lect. univ. dr. Ioan Dura (specializarea Istoria şi Filozofia Religiilor, de la Facultatea  de  Teologie - UOC;

  • lect. univ dr. Enache Tuşa (specializarea Sociologia Educaţiei-Identităţi regionale  de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - UOC);

  • lect. univ. dr.  Andreea Bratu (specializarea Muzică - Interpretare  Muzicală,  de la Facultatea de Arte - UOC).

Dezbaterea se adresează cadrelor didactice ale Universității “Ovidius” Constanța și studenţilor de la Facultatea de Arte, Facultatea de Teologie și Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UOC.

Organizatorul și moderatorul video-conferinței este lect. univ. dr. Andreea Bratu, din cadrul Facultății de Arte a UOC. 

PREZENTĂRI ACADEMICE INTERDISCIPLINARE

Programul video-conferinței cu tema “Colindul și Cântecul de Stea la români. Semnificații, Percepție, Tradiții străvechi și contemporane” include o serie de prezentari academice interdisciplinare realizate de către invitați. Iată subiectele care vor fi aduse în centrul atenției de către participanții la dezbatere:

  • Prof.univ.dr. Rodica Gabriela Enache, Facultatea de  Psihologie şi Ştiintele  Educaţiei, specializarea  Psihologie - Pedagogie: “Colindul - ca expresie a recunoștinței: dimensiuni psihologice și sociale”

În religia ortodoxă, prin colinde se exprimă iubirea și recunoștința tuturor creștinilor. Alături de semnificația religioasă, din perspectivă psihologică și socială, colindele își găsesc menirea în facilitarea comunicării sociale, pentru întărirea coeziunii grupului social, a familiei, pentru manifestarea sacrului și experimentarea acestuia.

  • Lect. univ. dr.  Ioan Dura, Facultatea de Teologie, specializarea  Istoria si Filozofia Religiilor:  
    “Colindul - un mod genuin de a trăi creștinește Sărbătoarea Crăciunului”

O abordare fenomenologică a semnificației colindelor din punct de vedere cultic, cât și din punct de vedere teologic pentru ca mesajul si conţinutul colindelor sunt direct conectate cu Sărbătoarea Întrupării lui Iisus Hristos. Repetiția anuală a colindelor readuce în conștiința creștinilor realitatea istorică a acestei înnomeniri a Logosului, într-un impuls de bucurie efervescentă a sentimentului unității (familiale, prietenești etc.).Nu în ultimul rând, colindele sunt și expresii identitare ale culturii românești, și nu numai, care verifică o constantă incontestabilă a împletirii armonice între religie, muzică religioasă, folclor, cultură în experiența cotidiană a omului. Din nefericire, pe măsura unei secularizări a societății contemporane, provocarea majoră este diluarea substanței religioase a colindelor cu riscul de a deveni niște simple cântece desacralizate.

  • Lect. univ dr. Andreea Bratu, Facultatea de Arte - specializarea Muzică - Interpretare  Muzicală): “Colinda şi Cântecul de Stea, sursă de inspiraţie în lucrări camerale muzicale româneşti interbelice şi contemporane”   

Semnificaţiile şi Structura melodico - poetică a conţinuturilor bogate în elemente de misticism şi spiritualitate ancenstrală şi creştină ale Colindei şi Cântecului de Stea, genuri din Repertoriul de Iarnă caracteristic ţinuturilor spaţiului carpato – danubiano - pontic, străbat timpurile, păstrându-şi esenţa vie, chiar dacă anumite semnificaţii/ forme de expunere sunt supuse transformărilor şi reconfigurării până spre contemporaneitate. Acestea reuşesc să pătrundă, fie tematic (prin citare), fie prin extracţii ale unor elemente morfo-structurale, supuse prelucrării muzicale stilistice şi în creaţia camerală a compozitorilor români clasici, moderni şi contemporani.

  • Lect. univ dr. Enache Tuşa, Facultatea de  Psihologie şi Ştiințele  Educaţiei, specializarea  Sociologie - Identități Regionale: “Semnificația ritualică și socială a colindului”

Comunicarea se circumscrie imaginarului social reprezentat de colind care influențează comportamentul social și crează secvențe ritualice aferente ciclului vieții sociale. În cultura popular, colindul are un mare impact social datorită faptului că marchează un final de ciclu existențial. Colindul are o importanță majoră în cadrul sărbătorilor de iarnă pe care lumea tradițională o învestește cu dimensiunea sacră a formelor de comunicare orală cu sens pozitiv.

Prelegerile vor fi urmate de o dezbatere, tot de pe poziții interdisciplinare, în care toți invitații conferențiari se vor angaja în mod interactiv alături de studenții din auditoriu interesați să adreseze întrebări, masa rotundă online continuând sub forma unor discuții libere.