Clarviziunea este capacitatea anumitor persoane de a prezice viitorul, spun cercetătorii în domeniul ştiinţelor parapsihologice. În limbaj popular, despre aceste persoane se spune că au darul dublei vederi.
Cel mai celebru dintre clarvăzători Nostradamus, pe numele său adevărat Michel de Nostredame, a fost condiscipol al lui Rabelais şi medic al lui Carol al IX-lea, dar este cunoscut şi ca alchimist, fabricant de creme de frumuseţe şi autor de almanahuri.
Nostradamus, prevestitorul marilor evenimente din lume Profetul francez Nostradamus a prezis moartea lui Henric al II-lea, fiul lui Francisc I şi nu s-a înşelat. Acesta a fost grav rănit în data de 28 iunie 1559, în cursul unui turnir în care s-a întrecut cu contele de Montgomery. Nostradamus a devenit cu celebru în Franţa în anul 1981, datorită best-seller-ului lui Jean-Charles de Fontbrune. Autorul a reuşit să descifreze în profeţiile lui Nostradamus venirea la putere a socialiştilor în Franţa, în acel an. Cei care studiază profeţiile lui Nostradamus îl validează prin următoarele preziceri: marele incendiu din Londra, revoluţia franceză, domnia lui Napoleon, descoperirile lui Louis Pasteur, teroarea instaurată de Hitler, asasinarea lui J. F. Kennedy şi a lui Bobby Kennedy, decesul lui Ioan-Paul al II-lea din 1995, succedat de alţi doi papi, înainte de prăbuşirea definitivă a Bisericii de la Roma, prezicerea cumplitului cutremur din California.
Napoleon Bonaparte, clientul fidel al clarvăzătoarei Lenormand Deşi în secolul al XVIII-lea, era pe val clarvăzătorul Jacques Cazotte, domnişoara Lenormand a făcut cele mai celebre preziceri. Printre clienţii săi fideli se aflau Robespierre, Fouche, Recamier şi Napoleon Bonaparte. Napoleon mărturisea: „Mi-a desenat insula Sfânta Elena pe lambriul apartamentului ei, pe când eram încă în plină glorie”. Jocul de tarot, creat de domnişoara Lenormand, utilizat de profesioniştii ghicitului, îi perpetuează şi astăzi memoria.
Preziceri venite din partea unor clarvăzători… „neprofesionişti” Istoria ne-a arătat că au existat şi clarvăzători neprofesionişti, persoane care aveau capacităţi divinatorii inexplicabile, fără a fi familiarizaţi cu clarviziunea. Dintre aceştia amintim: Ioana d'Arc - cea care a vestit înfrângerea invadatorilor englezi şi restaurarea regalităţii Franţei, Leonardo da Vinci - cel care a emis ideea elicopterului, paraşutei şi mitralierei, cu multe secole înainte de fabricarea lor, Jules Verne - considerat părintele literaturii ştiinţifico-fantastice, a relatat în lucrarea sa „De la Pământ la Lună” (1865) zborul unui obuz, numit Columbiad, cu un echipaj de trei oameni, lansat în Florida, căruia i-au trebuit în roman 97 de ore şi 13 minute, pentru ca satelitul să atingă pământul. De menționat este faptul că primii pământeni au păşit pe lună în anul 1969, după o călătorie de 97 de ore şi 13 minute, la bordul navei cosmice „Apollo”, zboruri efectuate apoi pe navete numite Columbia. (va urma)