Cistita este o inflamaţie a vezicii urinare, cauzată de pătrunderea unor bacterii sau ciuperci în această cavitate. Potrivit statisticilor, aproape toate femeile suferă de cistită, într-un anumit moment al vieţii. Deseori, cistita este confundată cu anexita sau cu răceala la ovare, din cauza simptomelor destul de asemănătoare.
Cum recunoaştem cistita Simptomele cistitei sunt asemănătoare cu cele ale răcelii la ovare, dar dacă suntem atente, putem observa diferenţa. Durerea la urinare (cu senzaţie de arsură sau înţepătură), nevoia frecventa de a urina - fără a elimina o cantitate normală, urina cu miros înţepător, durerea de burtă şi de mijloc şi usturimea din timpul actului sexual sunt simptomele cele mai frecvente ale cistitei.
Alte simptome Persoanele care se confruntă cu această problemă pot să întâmpine şi alte simptome precum febră, letargie şi o stare generală de rău. Conform medicilor, aceste simptome pot trece şi de la sine, însă dacă manifestările se înrăutăţesc şi durează mai mult de două săptămâni este recomandat să ne prezentăm de urgenţă la cabinetul unui medic specialist.
Poate fi cauzată de o boală cu transmitere sexuală Medicii ne sugerează să nu neglijăm această infecţie, căci poate fi cauzată de o boală transmisibilă sexual, iar consultul unui medic ginecolog poate fi vital, în această situaţie.
Contactul sexual neprotejat, o cauză a cistitei Cele mai frecvente cauze ale cistitei sunt: contactul sexual neprotejat, preludiul, băile cu spumă, gelul de duş/săpunul din comerţ care conţine parfum, igiena precară, diabetul.
Tratement Se recomandă administrarea de antiinflamatoare care atenuează durerea (paracetamol, ibuprofen) şi medicamente care conţin potasiu şi sodiu. De asemenea, este important să beți, de trei ori pe zi, jumătate de pahar de apă cu bicarbonat. Pentru a elimina infecţia, trebuie să beți din ce în ce mai multă apă, să evitaţi consumul de cafea, alcool şi sucuri de fructe (irită vezica), să nu vă expuneți frigului şi să vă odihniți corespunzător.