La sfârșit de primăvară și început de vară, medicii recomandă o cură intensivă de cireșe, datorită proprietăților extraordinare pe care le au delicioasele fructe colorate. Cu doar 63 de calorii la 100 de grame, cireșele sunt indicate inclusiv în diete, însă beneficiile lor asupra sănătății noastre sunt numeroase, fiind bogate în substanţe nutritive, vitamine şi minerale. Rolul lor extrem de important pentru organismul uman este dat de bogatul conținut de antioxidanţi, minerale, acid elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoide și melatonină.
Efect anticancerigen Conform studiilor efectuate, de-a lungul timpului, de specialiști, s-a ajuns la concluzia că aceste fructe consumate pe termen lung au efect anticancerigen. Motivul îl constituie conținut crescut de antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi.
Reduc inflamațiile și durerile Datorită pigmentului antocianic din cireșe, care le dă micilor fructe culoarea roșie, acestea ajută la reducerea inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduc riscul de boli de inimă şi diabet.
Previn demenţa și boala Alzheimer Cireșele previn instalarea unor boli neurodegenerative precum demenţa și boala Alzheimer.
Somn liniștitor Pentru un somn liniștit și odihnitor este recomandat, de asemenea, consumul de cireșe. Grație melatoninei, un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos, cireșele sunt benefice în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene.
Ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal De asemenea, datorită mineralelor conținute - potasiu, fier, cupru, zinc, mangan - cireșele ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal.
Vitamina A pentru o piele strălucitoare Un alt beneficiu extraordinar al consumului de cireșe este dat de vitamina A din compoziţia acestor fructe, extrem de importantă pentru un sistem imunitar puternic şi o piele radiind de sănătate și tinerețe.
Ideale în diete Cireşele conţin peste 75% apă, fiind ideale în curele de slăbire. Acestea previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie şi scad nivelul de colesterol negativ din organism.
În ceea ce privește soiurile timpurii de cireșe, acestea sunt mai puțin dulci și cu atât mai benefice pentru sănătate, având rol în tratarea bolilor cardiovasculare, afecţiunilor respiratorii și renale, artritei, reumatismului, durerilor lombare şi gutei. Cireșele combat anemia, demineralizarea organismului şi ajută la eliminarea toxinelor. Au acţiune tonică pentru sistemul nervos şi revitalizantă a organismului, combat obezitatea şi celulita și previn şi întârzie procesul de îmbătrânire.