Incursiune fascinantă în universul raw-vegan Chef Vegan Tania Bordianu, o prezență cunoscută și îndrăgită de adepții unui stil de viață sănătos, s-a întâlnit, sâmbătă, 11 iulie, cu constănțenii, la Cămara cu Merinde din oraș, cu prilejul workshop-ului pe care l-a susținut sub titulatura „Mâncare vie pentru un corp sănătos”, organizat cu sprijinul Kool Media. O mulțime de persoane de toate vârstele s-au adunat în spațiul primitor al Cămării cu Merinde, de pe bulevardul Mamaia, făcând o incursiune fascinantă în universul raw vegan, extrem de utilă celor dornici să își schimbe stilul de alimentație și să afle „trucuri” culinare pe care le pot aplica apoi singuri, în bucătăria de acasă.
Prânzul, cea mai importantă masă a zilei În cadrul atelierului culinar, Tania Bordianu a făcut o demonstrație de preparate raw vegane delicioase și i-a sfătuit pe toți cei prezenți să nu uite de micul dejun, care ar trebui să constea într-un smoothie din fructe, legume și, eventual, și câteva semințe de in sau cânepă. Surprinzător, Tania Bordianu le-a recomandat participanților la workshop să se concentreze mai ales pe masa de prânz, care este, de fapt, cea mai importantă din zi, iar micul dejun, în ciuda... miturilor, ar trebui să nu fie chiar atât de consistent pe cât se zice, de obicei, ci ușor și lichid.
Înlocuiți cafeaua de dimineață cu un smoothie verde intens și energizant! Un smoothie cu mult... verde, cum este cel din frunze de baby spanac, nectarină, banană, două linguri de susan crud, două lingurițe de pudră de iarbă de grâu și jumătate de pahar de apă plată ar trebui să asigure energie organismului multe ore, încă de dimineață. Așa că, înlocuiți cafeaua cu acest „Healthy Smoothie” energizant, este recomandarea făcută de specialistă.
Cu dexteritate și plăcere evidentă de a găti sănătos, ajutată de primitoarele gazde de la Cămara cu Merinde, managerul Simona Chimișliu și specialistul raw vegan Elena Burdujanu, chef vegan Tania Bordianu a preparat pe loc,la un robot special, smoothie-ul delicios, de un verde intens, care a fost degustat apoi de toți cei prezenți. Desigur că puteți încerca acest lucru și acasă, iar băutura obținută este simplu de realizat, la robotul de bucătărie, fiind plină de nutrienți și vitamine.
Din secretele bucătăriei raw vegane Demonstrația de gătit raw vegan a fost urmărită cu mult interes de numerosul public dornic să învețe secretele bucătăriei raw vegane. Cei prezenți au pus întrebări, au dorit să afle cantitățile alimentelor utilizate la preparate și s-au interesat dacă acestea sunt benefice și celor mici. Desigur că răspunsul a fost afirmativ, iar rețetele prezentate de Tania Bordianu se pot găsi și pe site-ul acesteia, retetecutania.ro.
Pe tot parcursul demonstrației de gătit sănătos, Tania Bordianu a oferit o mulțime de sfaturi, a vorbit despre super-alimente și le-a recomandat tuturor să evite să... „ronțăie” între cele trei mese principale, întrucât organismul are nevoie și de o pauză în care să digere alimentele. Pe de altă parte, le-a spus celor prezenți să nu „sară” peste cele trei mese, fiind total contraindicat să mâncăm doar o dată pe zi, organismul nostru având acea „memorie” prin care nu uită că a fost privat de mâncare și își va face depozite pentru data viitoare când va fi iar înfometat, de unde rezultă și surplusul de kilograme.
Pate de morcovi delicios, pregătit pe loc Atelierul culinar a continuat cu un pate vegetal din morcovi și un desert delicios. Toți cei prezenți au savurat pe felii din pâine cu maia (cea mai sănătoasă) un pate din morcovi pregătit pe loc, deosebit de gustos și cu succes printre cei mari și mici deopotrivă. Rețeta include: doi morcovi, o cană de caju hidratat, ¼ cană de pastă de susan, ¼ cană de suc de lămâie, o felie de ghimbir, cinci linguri de drojdie inactivă, doi căței de usturoi, sare neiodată, recomandată fiind sarea roz de Himalaya.
Participanții la workshop au degustat cu plăcere din preparatele raw vegane și au primit și premii, în cadrul tombolei organizate la sfârşitul evenimentului.
„Oamenii trebuie să învețe să gătească, să mănânce sănătos și să se îndrăgostească de sport, să îl descopere, să își găsească un sport care să li se potrivească și pe care să îl practice (...) Sunt un autodidact și sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă nutriție și mâncare sănătoasă. Sunt foarte fericită că am fost invitată aici, a fost „din scurt”, dar mă bucur foarte mult că ne-am adunat, înseamnă că sunt foarte mulți oameni dornici să afle cât mai multe lucruri noi”, le-a spus celor prezenți chef vegan Tania Bordianu, originară din Chișinău.
Gazdele și organizatorii atelierului de gătit raw vegan îi așteaptă pe constănțeni, cât și pe turiști, să treacă pragul magicului spațiu oferit de Cămara cu Merinde, zilnic, unde pot degusta preparate sănătoase și delicioase.