Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Chef vegan Tania Bordianu: „Foarte mulți oameni sunt alergici la lactate, fără să își dea seama”

Articol publicat Luni, 27 Iulie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ
Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Constănțenii încep să (re)descopere stilul de viață sănătos, acordând din ce în ce mai multă atenție sportului, cât și alimentației. O dovedește și numărul semnificativ al participanților la workshop-urile și atelierele culinare vegane organizate la Cămara cu Merinde din oraș, un public avid de informații noi și având dorința de a face o schimbare importantă în viața sa.

De mare succes s-a bucurat din nou, sâmbătă, 25 iulie, workshop-ul „Despre sport și alimentație vegană”, susținut de chef vegan Tania Bordianu, la Cămara cu Merinde. Cunoscuta instructoare de aerobic și fitness, adeptă a stilului de alimentație vegan, a vorbit numerosului public estival prezent la eveniment despre avantajele alegerii și practicării sportului care ni se potrivește, dar și despre hrana sănătoasă.

Laptele de ovăz, un înlocuitor sănătos și delicios al laptelui de vacă Tania, ajutată de specialistul vegan Elena Burdujanu, precum și de managerul Cămării cu Merinde, Simona Chimișliu, le-a demonstrat celor prezenți, pe loc, faptul că laptele de vacă are un înlocuitor perfect, delicios, hrănitor și plin de proteine, tocmai bun de început ziua, la micul dejun sau indicat după ora de sport. Este vorba despre laptele de ovăz, o rețetă pe cât de simplă, pe atât de savuroasă. La o cană de fulgi de ovăz sau făină de ovăz se adaugă un litru de apă plată, sirop din arțar (se pot pune și două linguri de miere) și jumătate de lingurită de vanilie. Ingredientele se pun într-un blender și se mixează, iar laptele se bea imediat, are o consistență cremoasă, un gust asemănător grișului cu lapte (și textura, însă într-o variantă mult diluată).

Participanții la workshop au degustat savurosul lapte de ovăz și s-au declarat convinși să pună în practică reteta și acasă.

De ce ar trebui să renunțăm la produsele lactate? Tania Bordianu a recomandat publicului să renunțe, pe cât posibil, la produsele lactate - brânză, lapte, iaurturi -, pe care să le scoată din alimentație treptat și să le înlcuiască cu variante vegetale, precum laptele de ovăz sau de migdale, dar și spanac, legume verzi și semințe de susan, pentru calciu. Aceasta le-a vorbit celor prezenți despre cât de nocive sunt, de fapt, produsele lactate pentru organismul uman - deși, până nu demult, se credea contrariul - acestea fiind, de fapt, cauza multor alergii de care suferă numeroase persoane, fără să știe. Lactoza, cazeina și cei peste 20 de hormoni conținuți de laptele de vacă stau la baza a numeroase alergii sau a dermatitei atopice, în unele cazuri și, mai mult, creează consumatorilor dependență de produsele lactate. Tania Bordianu a recomandat, în schimb, laptele de capră, mult mai sănătos decât cel de vacă.

Citiți regulile de nutriție din „Studiul China”! Iată ce a declarat Tania Bordianu pentru www.101stiri.ro: „Dintotdeauna am fost atentă la ce mănânc. Într-adevăr, nu am fost nici vegetariană, nici vegană dintotdeauna, dar mi-am dat seama că aveam alergii și atunci, ușor, am încercat să fac schimbări în alimentație, să îmi dau seama care este cauza. De exemplu, eram înnebunită după lactate, mâncam zilnic, mai ales dimineața preferam laptele proaspăt, era micul meu dejun și mi-am dat seama că aveam nasul înfundat și o stare ca și cum eram răcită, în orice anotimp, fie că era vară sau iarnă. Dădeam vina pe anotimp, pe alergiile la polen, praf sau orice altceva, nu mă gândeam în niciun caz la mâncare, la un aliment anume. Corpul meu, însă, a cerut să mânânc mai rar lactate, până am dat peste o carte care se numește „Studiul China”, pe care o recomand. În acea carte am descoperit că lactatele sunt un aliment acid, provoacă aciditate foarte mare în corp și mulți oameni sunt alergici la ele fără să își dea seama. Alergiile nu apar neapărat imediat, ci pe parcurs și fiind alimente acide, provoacă aciditate mare în corp și mucus și atunci, acesta era răspunsul pentru problema pe care o aveam: nasul înfundat și o stare permanentă de răceală. După ce am renunțat la lactate, rezultatele au apărut. Au trecut de atunci patru ani, dar am luat-o treptat”. Aceasta a mai precizat: „Eu sunt vegană, nu raw vegană, mănânc și mâncare preparată termic, nu doar crudă”.

Nu începeți ziua cu un mic dejun copios! La workshop s-a vorbit și despre importanța meselor din timpul unei zile, Tania Bordianu recomandând fie trei mese, fără gustări între ele, fie cinci mese: trei principale și două gustări. Aceasta a sfătuit publicul să opteze pentru un smoothie la micul dejun din frunze baby spanac, banană și semințe, iar prânzul, care este cea mai importantă masă de peste zi, să fie consistent. Dealtfel, Tania Bordianu a ținut să precizeze că un mic dejun copios este cât se poate de nerecomandat, imediat după trezire corpului nostru fiindu-i greu să digere așa-numitul „English Breakfast”, de exemplu, adică omletă și bacon, de unde și starea de oboseală care se instalează la puțin timp.

„Constănțenii - foarte deschiși și dornici de a afla informații noi” Workshop-ul a fost interactiv, cei prezenți au pus întrebări, iar Tania Bordianu ne-a declarat că va reveni, la Constanța, cel mai probabil în luna august: „Nu mă așteptam să fie atât de mulți participanți la workshop-urile mele de la Constanța. Sunt foarte deschiși și dornici de a afla informații noi și mă bucură foarte mult. Deși nu sunt foarte mulți vegetarieni printre cei care vin la atelier, au, cu siguranță, o dorință foarte mare să facă o schimbare. Am primit feedback, poze și mesaje, că oamenii au început, încet, încet, să facă schimbări și să mai adauge ceva sănătos în viața lor”. Specialista le-a mai recomandat celor care vor să facă o schimbare în viața lor: „Să o ia treptat, să nu se arunce „din prima” și să renunțe la tot dintr-odată, să o ia ușor, pentru că avântul este foarte mare la început. Apoi îți dai seama că nu este chiar așa, entuziasmul scade pe parcurs, îți dai seama că mai ai niște piedici și cel mai bine e să renunți treptat la un aliment, apoi să fii atent la starea ta și la cum te simți. Când o să vezi că ai rezultate, nu o să te mai abați (n.r. de la acest stil de alimentație)”.

Evenimentul a fost organizat de Cămara cu Merinde, fiind susținut de Kool Media.