Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CEA DE-A III-A EDIȚIE A TÂRGULUI NAȚIONAL DE PRODUSE TRADIȚIONALE ÎȘI DESCHIDE PORȚILE VINERI, LA AQUA MAGIC MAMAIA. PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

Articol publicat Miercuri, 25 Septembrie 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Experiențe dobrogene

Cea de-a III-a ediție a Târgului Naţional de Produse Tradiţionale se va desfășura, și în acest an, în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie 2019, cu sprijinul Inomar Cluster, Aqua Magic, al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, Asociației Țăranii Dobrogeni, AgroTransilvania Cluster, precum și al Asociaţiei Poiana lui Ovidiu

Organizatorii spun că, așa cum s-a promis încă de la prima ediție, în 2017, prin Târgul Național de Produse Tradiționale se dorește crearea unei tradiții în Constanța, un eveniment de anvergură națională la care să participe producători din toată țara, cu povești frumoase și produse sănătoase, atestate tradițional.

Programul târgului este următorul: vineri, în intervalul orar 12.00-19.00, deschiderea oficială fiind programată de la ora 13.30, iar sâmbătă și duminică, publicul este așteptat între orele 10.00-19.00.

Potrivit Laurei Stroe, organizator al evenimentului, Târgul Național de Produse Tradiționale se va desfășura sub deviza „Sănătate în bucate, tradiție și ospitalitate!”.

Producătorii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor veni cu bunătăți specifice fiecărei regiuni ale țării, iar producătorii locali, țăranii dobrogeni, vor participa cu fructe și legume de sezon, lactate și brânzeturi de vacă și capră, produse etnice, ghiudem sau piperchi țârgâsiti.

De asemenea, vor fi prezente şi produse apicole, dulceţuri, gemuri, siropuri, diferite sortimente de zacuscă, pâine de casă, prăjituri, cozonaci şi plăcinte, peşte şi derivate ale acestui produs, băuturi alcoolice specifice regiunilor cu tradiţie în domeniu, sortimente de palincă, horincă sau ţuică, vin, prăjituri și obiecte meşteşugăreşti.
Pe lângă produsele tradiționale prezentate pentru degustare și vânzare, vor mai avea loc și spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.
Târgul Național de Produse Tradiționale își propune să ofere consumatorilor produse naturale, de calitate, iar producătorilor şi fermierilor locali și din țară oportunitatea de a le face cât mai cunoscute.

Din programul Târgului Național de Produse Tradiționale se pot menționa Experiențe Dobrogene, organizate pentru desfătarea publicului dobrogean, ziua de deschidere a târgului fiind vineri, 27 septembrie, 2019, ora oficială 13.30, când vor participa organizatorii târgului și oficialități ale comunității locale și naționale.

De la ora 14.30 va avea loc evenimentul "Poiana lui Ovidiu", în cadrul căruia se vor prezenta producatori locali și produse din zona Dobrogei alături de cunoscuții Țărani Dobrogeni și mult aşteptații producători ai Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, care vor veni la târg cu miere şi produse apicole, legume, brânzeturi proaspete și maturate și derivate din lapte, dulcețuri, gemuri, siropuri, murături, diverse sortimente de zacuşti, produse din carne și mezeluri tradiţionale.

Mircea Ovezea, producător din orașul Ovidiu va prezenta publicului spre degustare produse din carne de pasăre, pui, rață și bibilică. Mircea Ovezea, care este la bază medic veterinar, spune că lumea trebuie să aibă încredere în produsele comercializate de producătorii locali pentru că ei produc în primul rând pentru consumul propriu şi vând surplusul.
Degustarea bunătăţilor preparate de Mircea Ovezea va fi însoțită de muzică dobrogeană și de dansurile Ansamblului "Dobrogeanca", ansamblu condus de Elena Dordea.

CĂLĂTORIE PRIN ARTA CULINARĂ TRADIȚIONALĂ

De la ora 15.30, publicul târgului va fi încântat de muzica lipovenească a „Nuferilor Albi” din Jurilovca, Olga Alixei și Valentina Koker și de dansurile Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Armânești „Iholu”, condus de Mirela Goga, de la ora 16.00 urmând a se desfășura o experiență dobrogeană de neegalat, organizată în parteneriat cu comunitatea rromă din Constanța. 

„Șukar Dobrogea” oferă dobrogenilor o experiență nomadă, unde gastronomia rromă joacă un rol central, demonstrând adaptabilitatea sa, de la un mod de viață care presupunea deplasarea la un mod de viață contemporan.

Călătoria prin arta culinară rromă, prin tradițiile de peste timp, cu fuste colorate, muzică și dansuri tradiționale rromani va începe de la ora 16.00, în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia. Rromano Chef Raffael spunea că "Dacă în trecut, rromii nomazi preferau carnea friptă la țepușă, în jar sau prăjită în ceaun, de cele mai multe ori cu mămăligă fiartă în tuci, legumele fiind mai puțin prezente între felurile lor de mâncare, astăzi a apărut un echilibru între carne și legume, deși carnea a rămas o valoare gastronomică apreciată de cultura tradițională".

În cadrul experienței dobrogene "Șukar Dobrogea", se va găti tocană de berbecuț sau în limba rromani "o bakrorresqo chinardo xamipen", bucate ce vor îmbia pe cei prezenți să savureze și să aprecieze gastronomia rromani.

După aşa degustare de bucate, publicul poate admira hainele tradiţionale rromani confecționate de meșterul Laura Iancu și se poate bucura de spectacolul oferit de Ansamblul de Dansuri "Balkaneros" și taraful „Profir”.

Sâmbătă, 28 septembrie de la ora 11.00, va debuta un atelier al deliciilor tătărești, atelierul de făcut șuberec. Experiența Dobrogeană „Povești nomade și istorie în bucate” va fi susținută de Enise Ali, fondatoarea Jade Oriental Cafe, locul destinat tradițiilor și bucatelor tătărești. Enise Ali va pregăti șuberec pentru vizitatorii Târgului Național de Produse Tradiționale și pentru publicul prezent în bucătăria-atelier din Aqua Magic. Șuberecul va fi însoțit de povești nomade, de muzică și dansuri tradiționale tătărești așa cum stă bine în zi de sărbătoare!

"Yina aua, Dobrogea!", tradus în românește "Vino aici, în Dobrogea!", o lume cu povesti de demult, învăluite în aromele mâncărurilor tradiționale ale aromânilor din Dobrogea, istoriei și culturii acestora, va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15:00, în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia.

Elena Migit, soția Picurarlui de la Stejaru, Nicolae Migit vine din inima Dobrogei la Târgul Național de Produse Tradiționale, aducând cu ea povestea satului Stejaru din județul Tulcea și a celor 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative a ieșit o brânză albă și savuroasă. Elena Migit va vorbi şi va oferi o lecție gastronomică tradițională, punând în valoare mâncarea aromânilor, PIPERCHI.

Nu va lipsi nici celebra brânză de capră, care a reușit să atragă recunoaștere, devenind primul produs dobrogean atestat ca produs tradiţional românesc, din categoria lactatelor.

 În cadrul acestui eveniment va fi prezentat și romanul "Mușata fârșeroată Marica", scris de Hristu Leaghi (1928 - 2001), în aromână, ediția în limba română fiind semnată de constănțeanca Maria Cica, o apreciată realizatoare de emisiuni a Televiziunii Române.

Despre “Mușata fârșeroată Marica", Maria Cica spune că “personajele sunt atât de vii că le poți vizualiza, iar narațiunea curge într-un fel care te include efectiv, ca la un film tridimensional. Are și acel umor special al pâpănilor noștri, iar mentalitatea aromânească cu tabuurile ei este redată magistral. Intriga romanului are toate ingredientele unui succes real, dramă, suspans, umor și chiar erotism, deşi autorul este tributar, până la sfârșit, mentalității și moralei aromânești”.

"Yina aua, Dobrogea!" va fi încheiat cum nu se poate mai vesel și antrenant, după degustări de piperchi și brânză de capră, urmând muzică și dansuri aromâne. Va fi prezent Ansamblul de Dansuri Tradiționale megleno-române „Altona” din Cerna, condus de Andreia Tanur și va cânta interpreta Alina-Carmen Ciolca, cu un stil vocal aparte, experimentând în diferite contexte muzicale, reinterpretând muzică tradițională arhaică, folclor vlah, în cele patru dialecte istorice, daco-român, aromân, megleno şi istro-român.

Tot sâmbătă vor mai fi prezenţi artiștii: Vali Osman, care va prezenta pe scena Târgului Național de Produse Tradiționale dansuri grecești, micuța Maria Crucianu, interpretă de muzică populară și cunoscutul artist Ion Amititeloaie.

Duminică, 29 septembrie, de la ora 13.00, interpretul de muzică populară, Elvis Constantin va închide spectacolul din cadrul Târgului Naţional de Produse Tradiționale.

La Târgul Național de Produse Tradiționale vor fi prezente și cramele dobrogene „Măcin” și „Delta Dunării” cu must și vinuri alese, pe gustul fiecăruia.