Marti, 08 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Ce rețete raw vegane delicioase am mai învățat de la Tania Bordianu...

Articol publicat Luni, 17 August 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Chef vegan Tania Bordianu, în timpul demonstrației de gătit, alături de specialistul raw vegan de la Cămara cu Merinde, Elena Burdujanu

Chef vegan Tania Bordianu, în timpul demonstrației de gătit, alături de specialistul raw vegan de la Cămara cu Merinde, Elena Burdujanu

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU
Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Sursa foto: www.101stiri.ro-Grațiela GHEORGHE CARAGICU

Cămara cu Merinde din oraș a găsit, de ceva vreme, rețeta succesului, promovând, prin atelierele culinare găzduite și organizate alături de Kool Media, nutriția sănătoasă în rândurile constănțenilor. Iar publicul de la malul mării s-a dovedit a fi extrem de receptiv și avid de informație de calitate, mai ales în ceea ce privește adoptarea unui stil de alimentație (raw) vegan, cu multiple beneficii asupra sănătății. Dovadă că și la noi, încet-încet, începe să se schimbe mentalitatea, tot mai mulți oameni fiind interesați de hrana de calitate, iar apariția magazinelor și localurilor dedicate vegetarienilor și raw veganilor suscită un tot mai mare interes printre constănțeni.

Seară culinară raw vegană, la Cămara cu Merinde Dealtfel, este și greu să nu pui în aplicare sfaturile culinare și rețetele savuroase și sănătoase, preparate pe loc de invitata specială a Cămării cu Merinde, Chef vegan Tania Bordianu. Specialista în nutriție Tania Bordianu, instructor de aerobic și fitness, precum și o prezență deja îndrăgită de publicul constănțean, s-a aflat din nou la mare, vineri seară, 14 august, la invitația Cămării cu Merinde, unde a susținut un atelier de gătit vegan, intitulat „Să gătim sănătos și ușor”. Cel de-al III-lea workshop de nutriție susținut de Tania la Cămara cu Merinde nu putea decât să se bucure de o prezență masivă din partea constănțenilor de toate vârstele, unii deja vegetarieni și raw vegani convinși, iar alții... în devenire, cu toții dornici de a afla lucruri interesante despre o alimentație corectă și sănătoasă.

Atmosferă din Cămara... bunicii: printre sucuri naturale, coșulețe cu semințe, alune și condimente aromate Evenimentul s-a petrecut într-o ambianță cât se poate de plăcută, intimă și relaxantă, parcă deprinsă din... Cămara cu Merinde a bunicii, de unde nu lipsesc alimentele și preparatele sănătoase, pregătite în casă, sucurile naturale, apa vie, enzimatică, din fructe, un adevărat elixir și medicament natural, alături de berea naturală din afine, ghimbir, turmeric, fără alcool, coșulețele cu semințe, migdale, nuci și alune crude și multe condimente aromate.     

Demonstrație ad-hoc de gătit rapid și sănătos Având ajutoare de nădejde în primitoarele gazde de la Cămară, managerul locației, Simona Chimișliu și specialistul raw vegan Elena Burdujanu, Tania Bordianu le-a făcut celor prezenți o demonstrație ad-hoc de gătit rapid și sănătos. Nu mai puțin de trei rețete a pus în practică Tania, după care cei prezenți au fost invitați la degustare. Delicioase și hrănitoare, preparatele au primit aprecierile participanților, care au cerut și... supliment și au  pus o mulțime de întrebări cu privire la cantitățile ingredientelor, cei mai mulți dorind să le realizeze și acasă. Un robot de bucătărie, rețeta Taniei, dar și un strop de imaginație și masa e... gata! Un lichior savuros cu lapte de cocos, tocmai bun de servit oaspeților în orice sezon, dar mai ales de Crăciun, un pate din semințe de floarea-soarelui, roșii deshidratate și busuioc, dar și o înghețată vegană cu banane au cucerit audiența, care a savurat delicioasele preparate.

Rețetă lichior vegan cu lapte de cocos

Ingrediente pentru patru porții:

- 130 grame caju (hidratate minim patru ore)

- 500 ml apă plată

- lapte de la o nucă de cocos

- o linguriță de nucșoară

- o linguriță de scorțișoară

- puțin praf de cardamom

- sare de Himalaya

Lichiorul de cocos este extrem de aromat și deși fără alcool, are un gust intens, în special datorită scorțișoarei.

O altă rețetă savuroasă preparată de Tania Bordianu este pateul vegetal din semințe de floarea-soarelui, servit celor prezenți la workshop pe felii din cea mai sănătoasă pâine, cea cu maia.

Rețetă pate vegetal din semințe de floarea-soarelui

Ingrediente:

- 200 grame semințe floarea-soarelui (hidratate)

- 70 grame de măsline, fără sâmburi (de preferință măsline Kalamata)

- 100 grame roșii deshidratate sau in ulei

- 20 grame frunze de busuioc proaspăt

(Preparatul necesită un robot cu lamă în formă de S)

Pateul vegetal este delicios, poate fi păstrat în frigider maxim trei zile și poate fi consumat cu încredere, având numeroase beneficii asupra sănătății, știut fiind faptul că semințele de floarea-soarelui sunt bogate în omega 3 și omega 6.

Seara culinară de la Cămara cu Merinde nu se putea încheia fără un desert raw vegan sănătos și savuros, simplu de realizat, în doar cinci minute. Este vorba înghețata cu banane.

Rețetă de înghețată raw vegană cu banane

Ingrediente pentru patru porții:

- patru banane decojite și congelate peste noapte, tăiate felii

- o lingură de ulei de cocos

- o linguriță de Mesquite

- jumătate de cană de alune crude, mărunțite sau de migdale

Feliile de banane congelate, împreună cu uleiul de cocos și o linguriță de Mesquite se pasează în robot până când compoziția devine fină și cremoasă. La final, se presară pe fiecare porție alunele sau migdalele mărunțite.

Înghețata este aromată, dulce și are o consistență onctuoasă, cremoasă, fără a avea zahăr, E-uri, conservanți, frișcă sau smântână. Este recomandată inclusiv copiilor. Se mănâncă pe loc. 

Tania Bordianu: „Pare că trebuie să ai bani ca să mănânci așa, dar dacă începi să calculezi, per total, nu este așa deloc așa!” Pe lângă aceste savuroase preparate din bucătăria raw vegană, Tania Bordianu le-a oferit celor prezenți multe alte sfaturi culinare, notate cu atenție în agendă de către aceștia. Chiar dacă, la prima vedere, pare un stil de alimentație costisitor, adresat în special oamenilor cu venituri peste medie, în realitate nu este chiar așa. Tania Bordianu ne lămurește, declarând pentru www.101stiri.ro următoarele: „Pare că trebuie să ai bani ca să mănânci așa. Dar dacă începi să calculezi, per total, nu este așa deloc. Dau un exemplu doar: din 100 de grame de caju crud poți să faci un litru de lapte. Calculând, un kilogram de caju costă în jur de 55-60 de lei lei, iar atunci, din 100 de grame la 6 lei, faci un litru de lapte și este poate cu un leu mai scump decât laptele de vacă. Dar beneficiile sunt pe măsură. Nu este deloc costisitor. În plus, și porțiile sunt mai mici, pentru că este un aliment care te satură foarte repede și îți ține de foame foarte mult. Și atunci, nu mănânci nici des și nu este atât de scump”.

Referitor la atelierul susținut la Constanța, aceasta ne-a mai spus: „Am observat că au fost la atelier și persoane informate, care chiar au încercat multe rețete, iar la cea de-a III-a ediție pot spune că am învățat unii de la alții. Eu am făcut rețete pe care le cunosc și am luat și sfaturi de la ceilalți. Au fost receptivi și chiar le-au plăcut toate rețetele. Îmi dau seama că din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de acest tip de alimentație. Cu fiecare ediție vin persoane noi, pe lângă cele care au mai fost la edițiile anterioare. Cred că, în primul rând, omul a început să se întrebe de ce îi lipsește  energia, toată lumea în jur vorbește despre o alimentație sănătoasă și le apar întrebări și atunci ei vin să afle răspunsurile”.

Următorul atelier culinar, la București Tania Bordianu a adăugat: „Următoarea ediție o fac în București, pentru că mi-e frică să nu mă certe... bucureștenii. Eu susțin, de obicei, workshop-uri la Băcănia Companion, unde se face pâine cu maia și care se pliază pe valorile mele. Acolo se găsesc și prăjituri făcute de mine. Cu mare drag mai vin când voi fi invitată la Constanța. Oricum, deja pot să spun că mă simt ca acasă aici, deja am multe persoane pe care le cunosc...”.

Premii pentru toți participanții Seara culinară s-a încheiat cu premii pentru toți participanții, oferite în cadrul tombolei organizate la sfârşitul evenimentului, de la: Iowemed Alderma, Techir, Yoga Joy Studio, Panacea Urban Apothecary, Clinica Sofa - Maison du Beaute, Piscina Ondina şi, desigur,  Cămara cu Merinde.

Până la o nouă întâlnire cu Tania Bordianu, constănțenii și toți pasionații stilului de alimentație raw vegan pot accesa delicioasele rețete propuse de aceasta pe site-ul retetecutania.ro sau o pot găsi pe pagina sa de Facebook.