Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Protest inedit, de Noaptea Muzeelor

Ce pot vizita în nocturnă oaspeții muzeelor din Constanța și București

Articol publicat Sambata, 09 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: activenews.ro

Sursa foto: activenews.ro
Sursa foto: activenews.ro

Sursa foto: activenews.ro

Ne apropiem cu pași repezi de o nouă ediție a unui eveniment longeviv și de mare succes la nivel european, în ultimii ani, Noaptea Muzeelor. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage, anual, și în România, sute de mii de participanţi, vizitele în nocturnă la muzeu și mai ales... gratuite bucurându-se de o mare „priză” la publicul de toate vârstele.

Focus pe situația dramatică a muzeelor României Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an, sâmbăta, în jurul datei de 18 mai, când este marcată Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM). Anul acesta, cea de-a 11-a ediție a Nopții Muzeelor a fost programată deja pe 16 mai și va sta sub semnul unui protest inedit. Este vorba despre o formă de protest propusă de organizatorul Nopții Muzeelor, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), tuturor muzeelor din ţară, membre sau încă neafiliate organizaţiei. Astfel, câte o piesă valoroasă din instituţiile muzeale care se vor alătura acestui protest va fi acoperită.

Acest protest subtil şi inedit are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele României. Mai mult, această formă de protest este o consecinţă a unui fenomen dramatic, respectiv, în ultimii zece ani: peste 110 sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de instituţii au fost deja retrocedate sau sunt în curs de retrocedare.

Muzeul de Istorie și Acvariul din Constanța, primele pe listă Devenită deja un important brand cultural, care s-a impus la nivel național, Noaptea Muzeelor promite să aibă o ediție 2015 cu totul inedită prin amploarea manifestărilor organizate de instituțiile de profil din toată țara. Programul Nopţii Muzeelor 2015 este foarte divers şi ofertant, astfel că muzeele nu vor fi pur şi simplu deschise până târziu noaptea, ci au pregătit foarte multe evenimente organizate special pentru seara de 16 mai. Programul complet poate fi accesat pe site-ul noapteamuzeelor.ro, iar până acum, primele muzee din Constanța care și-au anunțat participarea la Noaptea Muzeelor sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii - secția Acvariu. La MINAC, programul de vizitare va fi cuprins în intervalul orar 20.00 - 00.00, iar la Acvariu, între 20.00 și 23.45.Ca și în anii anteriori, însă, cu siguranță că și celelate muzee constănțene își vor anunța participarea la acest eveniment, fiind așteptate să mai adere la această inițiativă Muzeul de Artă, cât și Muzeul Marinei Române.

Programul manifestărilor din Capitală Bucureștenii sunt „asaltați”, de-a dreptul, de ofertele diversificate propuse de instituțiile muzeale. Din amplul program dedicat Nopții Muzeelor, menționăm și concertele organizate la două dintre muzeele afiliate Muzeului Municipiului Bucureşti la ateliere pentru copii la „Antipa”. Fanfara va cânta la Foişorul de Foc, iar limitele vizuale şi auditive ale publicului vor putea fi testate la Muzeul Tehnic. Pe de altă parte, la Muzeul Bellu va putea fi ascultat un concert de operetă.

La Muzeul Naţional „George Enescu" va avea loc un eveniment special, intitulat „Aeroportul Oniria", în care mai mulţi artişti vor propune o experienţă formată din muzică clasică, fusion, corală, dar şi muzică la instrumente tradiţionale.

Concerte, expoziții temporare, proteste prin artă Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) își așteaptă oaspeții cu Galeria Naţională şi expoziţiile temporare. Totodată, MNAR se va alătura şi protestului ediţiei din acest an a evenimentului şi va organiza, sub titlul „Priveşte arta, arta te priveşte", un periplu mai puţin obişnuit într-o „galerie de neuitat". Această galerie va cuprinde ramele şi soclurile unor lucrări care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru că „au plecat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile". Această „galerie de neuitat" se va afla la parterul Galeriei Naţionale a MNAR.

Mai mult, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a pregătit pentru Noaptea Muzeelor „o mare petrecere", cu ocazia împlinirii a 43 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, publicul va putea vizita expoziţiile permanente, fiind invitat și la ateliere de creaţie, concerte, precum şi la un moment de reconstituire istorico-militară.

„Revolta colecţiilor" MNIR se va alătura şi protestului, sub titulatura „revolta colecţiilor". În acest sens, va fi expusă o piesă excepţională din patrimoniul muzeului, Coiful de la Ciumeşti, însă va fi prezentată în cutie, ambalată, aşa cum stau de foarte multă vreme zeci de mii de obiecte din patrimoniul muzeului. Reprezentanții muzeului doresc să atargă atenția asupra situaţiei deja dramatice în care se află instituția de 13 ani, aceea de a fi un muzeu parţial închis, de a nu putea oferi publicului bucuria de a admira valori excepţionale din patrimoniu.

O altă noutate a ediţiei din acest an a Nopţii Muzeelor este prezenţa în circuit a Aeroportului Otopeni, unde va fi prezentată pentru cei care vin în România o expoziţie organizată de Romanian Design Week. De asemenea, în Aeroportul Otopeni va fi venisată în acest context expoziţia de fotografie „Bucureştiul văzut prin ochii tăi".

Anul trecut, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi.