Interesul românilor pentru o alimentație sănătoasă a crescut tot mai mult, în ultimii ani, procentul celor care abandonează vechile obiceiuri alimentare în favoarea fructelor, legumelor și a produselor alimentare organice fiind tot mai mare. Chiar dacă cei mai mulți știu acum regulile de bază ale unei alimentații corecte, probabil că tot atât de mulți nu cunosc lista plantelor și fructelor care, deși ne sunt necesare, ne pot dăuna sănătății dacă sunt consumate în cantități exagerate sau în mod incorect.
Boabele de fasole roşie pot provoca vărsături Un exemplu în acest sens îl constituie boabele de fasole roşie care, dacă sunt consumate în stare crudă, conţin o toxină numită lectină (nu lecitină!) Chiar şi numai patru-cinci boabe din acest tip de fasole pot provoca simptome de greaţă, vărsături şi dureri de stomac. Indicat este ca, înainte să fie fierte, boabele să fie ţinute şi în apă cel puţin cinci ore. Toate persoanele, indiferent de vârstă, sunt vulnerabile. Toate tipurile de fasole conţin această substanţă, însă în fasolea roşie este cel mai concentrată. Fasolea trebuie gătită întotdeauna înainte de a fi consumată, chiar şi cea verde.
Sâmburii de cireșe conțin otravă Din aceeaşi familie cu prunele, caisele şi piersicile, cireşele se numără, fără doar și poate, printre fructele preferate ale românilor. Specialiştii avertizează, însă, că toate conţin otravă în frunzele şi sâmburii lor. Sâmburii conţin o substanţă numită amigdalină, ce conţine o moleculă de glucoză şi una de acid cianhidric, cunoscută şi ca vitamina B17, care are proprietăți benefice în cantităţi mici. Ingerată însă în doze foarte mari, poate provoca reacţii destul de grave. Decesele provocate de consumul de cirese sunt extrem de rare.
De ce să NU spargeți sâmburii de mere? La rândul lor merele, considerate cele mai sănătoase și mai comune fructe, pot deveni periculoase pentru sănătate din cauza sâmburilor, care conţin acelaşi acid cianhidric. Ne fac rău numai dacă aceşti sâmburi sunt consumaţi în cantitate mare, mestecaţi şi sparţi, altfel, cel mai probabil, vor trece neafectaţi prin organism.
Nici migdalele amare nu sunt chiar... inofensive Spre deosebire de migdalele dulci din comerţ, migdalele amare nu sunt comestibile. Aceste fructe cu miros deosebit pot fi extrem de otrăvitoare. Dacă este înghiţită, o migdală eliberează în contact cu anumite enzime din corpul omenesc circa un miligram de acid cianhidric care este una dintre cele mai subtile otrăvuri. De exemplu, conţinutul mediu în cianură al unui sâmbure de migdală amară este de 6,2 mg. Consumarea a 60 de migdale amare este fatală pentru un adult, în timp ce la copii, doza letală este de numai 5-10 migdale amare sau de 10 picături de ulei de migdale. Încălzirea distruge otrava, dar netratate termic, migdale amare sunt foarte periculoase, astfel încât sunt considerate ilegale în unele ţări.