Pantofii cu toc înalt sunt „piesa de rezistență” din ținuta majorității femeilor, mai ales că aceștia sunt extrem de sexy și creează impresia că glezna este mai subțire și piciorul mai lung. Totuși, pe cât sunt de iubiți de femei și... bărbați deopotrivă, pantofii cu tocul cui sau tip stiletto prezintă o serie de riscuri demne de luat în calcul de către posesoarele acestora.
În urma unui studiu recent, efectuat pe un număr mare de femei care au purtat pantofi cu tocuri de 10 cm cel puţin de trei ori pe săptămână, timp de trei ani, s-au constatat mai multe efecte secundare nedorite. Aceasta deși, iniţial, pantofii cu toc au contribuit la întărirea muşchilor picioarelor.
„Deşi pantofii cu toc sunt la modă şi uneori, sunt obligatorii pentru unele profesii, multe femei nu sunt conştiente de faptul că aceştia pot provoca grave dezechilibre. Adeseori, sunt posibile accidente majore, cum ar fi căderile sau entorsele grave", a precizat doctorul Yong-Seok Jee, de la Universitatea Hanseo din Coreea de Sud.
Deformarea picioarelor și a mersului sau durerile de spate sunt doar câteva dintre efectele secundare ale purtării încălțămintei cu toc înalt. Medicii recomandă limitarea purtării pantofilor cu toc şi exerciţii de întărire a gleznei, cum ar fi mersul pe călcâie sau ridicarea degetelor de la picioare atunci când stăm pe scaun, la birou.
În general, medicii recomandă ca pantofii cu un toc mai mare de cinci centimetri să fie purtați cel mult două ore pe zi.