Marti, 08 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Ce alegem: vinul alb sau vinul roșu?

Articol publicat Miercuri, 19 August 2015

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: columbiabeautifulsmiles.com

Sursa foto: columbiabeautifulsmiles.com
Sursa foto: columbiabeautifulsmiles.com

Sursa foto: columbiabeautifulsmiles.com

Se spune că alegerea vinului potrivit la mâncarea potrivită, astfel încât să se completeze și să-și potențeze calitățile în mod reciproc, este o artă. Dacă principiile de bază privind asocierea de succes a mâncărurilor cu vinurile nu mai sunt chiar un secret pentru multă lume, în ceea ce privește beneficiile reale ale consumului de vin roșu sau alb, respectiv efectivele negative asupra sănătății, lucrurile nu sunt chiar atât de clare. Cotidianul spaniol El Pais, citat de agerpres, prezintă opiniile mai multor experți privind virtuțile vinului.

Ce avantaje prezintă consumul de vin? „Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățește sistemul imunitar', spune expertul în nutriție Rubén Bravo. Vinul conține o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, și vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 și B6 (cele din acest grup intervin în funcționarea sistemului imunitar, nervos și mențin sănătatea pielii și tonusul muscular), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 și vitamina C. Vinul prezintă și alte avantaje. „Este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăți antioxidante”, adaugă expertul.

Ce cantitate de vin se recomandă? Cantitatea recomandabilă este de un pahar de vin pe zi (5 mg de alcool), potrivit British Medical Journal (BMJ). Se recomandă, astfel, limitarea consumului la unul sau două pahare pe zi. Consumul a circa 200-250 de mililitri contribuie la vasodilatație și are un efect antioxidant, fapt ce a fost asociat cu o mai mică incidență a infarctului miocardic și a bolii coronariene, în comparație cu persoanele care nu consumă deloc vin. Abuzul va înlocui efectul revitalizant prin somnolență și durere de cap, mărind riscul de hepatotoxicitate, în special în cazul femeilor.

Efectele vinului asupra sistemului cardiovascular Există numeroase studii despre posibilele beneficii ale vinului în ceea ce privește sănătatea omului, dar problema „nu este atât de simplă”, spune cardiologul Esteban López de Sá de la Hospital Universitario La Paz din Madrid. „Astfel de studii nu se pot face la fel ca atunci când se testează, de exemplu, un medicament. Sunt mai degrabă asocieri: se poate spune că există un risc mai mic de a suferi de boli coronariene precum angina pectorală sau infarctul miocardic în cazul pacienților care consumau acea cantitate moderată de vin roșu. Aceasta nu înseamnă însă că noi, medicii, îl vom recomanda pe rețetă și cu atât mai puțin cuiva care nu are obiceiul de a consuma vin. Trebuie să spunem, de asemenea, că, de exemplu, consumul lui nu ar fi recomandat pentru o persoană cu insuficiență cardiacă”, mai afirmă cardiologul. Există chiar curente științifice care neagă beneficiile vinului.

Cine trebuie să evite consumul de vin? În general, se recomandă să evite consumul de vin femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care iau anumite medicamente și pacienții cu boli hepatice. 

De ce se recomandă mai mult vinul roșu decât cel alb? Secretul este în pielița boabelor de struguri din care se face vinul, pentru că în ea se află acele substanțe benefice. „Principala diferență în ceea ce privește elaborarea vinurilor roșii și albe constă în faptul că vinul alb se face pur și simplu prin strivirea strugurilor albi, pentru a se obține un lichid (mustul alb), care apoi fermentează singur până se transformă în vin”, explică Rafael Somonte, enolog și director tehnic la cramele Dominio de Tares din provincia León (nord-vestul Spaniei). „La elaborarea vinului roșu, pielița strugurilor roșii, cu înaltul ei conținut de polifenoli (cu proprietăți antioxidante), se macerează împreună cu mustul timp de circa 20 de zile”, adaugă acesta. Vinul roșu fermentează în contact cu tescovina (ceea ce rămâne după stoarcerea strugurilor) și, astfel, pigmenții și diferitele elemente benefice din pieliță trec în vin.

Cantitatea substanțelor antioxidante, mai mare în vinul roșu decât în vinul alb În cazul vinului roșu, se menține pielița strugurilor, unde se află cea mai mare cantitate de antioxidanți, precum celebrul resveratrol, care a trezit un mare interes științific. Aceste substanțe au capacitatea de a reduce oxidarea unor grăsimi care circulă în sânge, precum colesterolul LDL (colesterolul rău), și de a evita astfel lipirea de pereții arterelor. Resveratrolul are o activitate antioxidantă, adică previne îmbătrânirea prematură a celulelor organismului. Totuși, pentru a se obține acest beneficiu ar trebui să se ingereze o cantitate de vin mult mai mare decât cea recomandată, fapt pentru care industria a realizat deja diverse preparate cu resveratrol în doze mai mari decât cele prezente în vin.