Situată aproape de faleza Cazinoului, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ este un lăcaș de cult ortodox al cărui edificiu domină, prin arhitectura sa monumentală, zona peninsulară a Constanței. Catedrala a fost construită între 1883-1895, în stilul vechii arhitecturi din Țara Românească, iar piatra de temelie a fost pusă la 4 septembrie 1883, în timpul mitropolitului Iosif Gheorghian. Sfințirea bisericii s-a făcut pe 22 mai 1895.
Planurile de construcție aparțin renumitului arhitect Ion Mincu (1852-1912), considerat creatorul unui stil inspirat din tradiția românească a secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea.
Credincioșii care trec pragul impozantei catedrale se pot ruga la moaștele Sfinților Epictet și Astion, descoperite în august 200, dar și la racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat și donate bisericii de către preotul Dimitrie Popescu, în anul 1931. De asemenea, Catedrala adăpostește sfintele oseminte ale Sf. Auxentiu și ale Sf. Simeon Stâlpnicul, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată la Mănăstirea Durău după modelul unei icoane aduse de la Sfântul Munte
În parcul ce înconjoară catedrala se află un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis.
Din 1 decembrie 2001, Catedrala Arhiepiscopală este biserică arhiepiscopală cu caracter mănăstiresc.