În stare proaspătă sau congelată, nimeni nu poate nega faptul că regina fructelor, căpşuna, este pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă. Potrivit nutriţioniştilor, oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanţi sunt mai feriţi de bolile canceroase, dar şi de bolile de inimă.
Ştiați că… Căpșunile au o adevărată istorie și s-au bucurat de popularitate încă din vremea romanilor. În prezent, există sute de soiuri de căpşuni, datorită tehnicilor de încrucişare.În anul 1714, un inginer francez a observat că aceste fructe sunt mult mai mari în Chile şi în Peru. Aşadar, s-a hotărât să le aducă în Franţa. Rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor lui: o căpşună mare, dulce care, în scurt timp, a devenit vedeta Europei.
Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamine (C,E, B1, B2, B6, K, PP, acid folic - indispensabil femeii gravide), sunt aromate şi ne oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De-a lungul istoriei, căpşunile au fost folosite ca remediu pentru afecţiunile digestive, albirea dinţilor, iritaţii ale pielii, îmbunătăţirea memoriei şi a procesului de aculumare a informaţiei. Conținutul lor de fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea digestiei. Frunzele pot fi consumate crude, fierte sau sub formă de ceai.
Sistemul imunitar este întărit O cană de căpşuni conţine peste necesarul zilnic de Vitamina C (136%), un antioxidant eficient, care te ajută la scăderea tensiunii arteriale, îţi întăreşte sistemul imunitar și îţi menţine vederea sănătoasă, împiedicând apariţia bolilor oculare, spun medicii.
Te ajută să slăbeşti Căpşunile au puţine calorii şi multe fibre, care te ajută să înlături senzaţia de foame, astfel încât să nu mai mânânci în cantităţi nesănătoase. Vitamina C stimulează organismul şi ne ajută să ardem rapid toate kilogramele nedorite.
Vitamina C ţine previne apariţia ridurilor Potrivit experţilor, vitamina C este un antioxidant vital în producţia de colagen. Chiar şi acidul elagic, un compus antioxidant pe care îl regăsim în aceste fructe, previne distrugerea colagenului şi ne ajută să avem un ten de invidiat. Datorită conținutului de vitamina K, căpșunile au un efect pozitiv asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică, darși la afecțiunile bilei.
Tonifică şi vitaminizează Căpșunile asigură o mai bună funcţionare a organismului, îl întăreşte şi vitaminizează. Insomnia, anemia şi astenia pot fi ţinute departe de tine prin consumarea căpşunilor.