Ne hrănim cu ele și fac parte în mod curent din alimentația noastră, iar beneficiile lor asupra sănătății sunt importante. Totuși, anumite plante, fie că este vorba despre legumele din grădini, pomii şi fructele din livezi sau florile din ghivece, au în componenţa lor substanţe toxice și sunt adevărate otrăvuri, dacă nu ştim cum să ne ferim de părţile lor nocive.
Banalii cartofi pot deveni toxici Probabil că nu foarte mulți dintre noi știu că banalii cartofi pot deveni toxici, dacă sunt păstraţi necorespunzător. Trebuie feriţi de lumină, pentru că în caz contrar încep să încolţească şi să îşi schimbe culoarea în verde. În această situaţie, ei produc o substanţă numită solanină, care este toxică. Pentru a evita efectele negative ale acesteia, trebuie înlăturate toate porţiunile înverzite şi încolţite. Astfel, specialiștii recomandă pentru consum cartofii care nu au fost expuși foarte mult la soare. Dacă faceţi experimentul şi încercaţi să puneţi la prăjit un cartof care a stat la soare şi s-a înverzit devine amar. Acela a absorbit foarte multă solanină şi este toxic, periculos pentru sănătate. De aceea, cartofii, peste iarnă, se păstrează în beciuri, pentru a se înălbi, pentru a se elimina din cartof eventualele urme ale acestei substanţe.
De asemenea, tulpina şi frunzele cartofului sunt toxice. Deşi rare, au existat decese cauzate de otrăvirea cu cartofi verzi sau cu ceai din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc, ci după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, iar apoi se intră în comă.
Tomatele, pe lista legumelor periculoase Şi planta de tomată are o componentă nocivă, ca în cazul cartofului, ambele fiind din familia solanaceelor. Sunt toxice tulpina şi frunzele, numai pătlăgelele fiind bune de mâncat.
În Europa, în urmă cu aproximativ două sute de ani, oamenii se fereau să consume tomatele, de teama că aparţin aceleiaşi familii cu mătrăguna, care este o plantă extrem de toxică şi care este din aceeaşi familie cu ardeiul, cartoful, din familia solanacee.
Frunzele de păstârnac nu sunt comestibile O altă legumă care ne-ar putea pune viaţa în pericol este păstârnacul. Este o legumă foarte bună pentru aroma pe care o dă mâncărurilor, cu conţinut ridicat de calciu, vitamine, săruri minerale. Atenţie, spre deosebire de ţelină, unde şi frunzele sunt comestibile, numai rădăcina de păstârnac este bună pentru consum. Frunzele nu sunt bune de consum, ba sunt chiar periculoase, putând provoca eczeme la atingerea lor, din cauza anumitor substanţe iritante pe care le conțin și foarte periculoase pentru om.
Rubarba are frunze otrăvitoare Rabarbarul sau rubarba, una dintre cele mai timpurii legume ale primăverii, este o plantă apreciată pentru prospeţimea sa, fiind un ingredient perfect pentru sucuri, compoturi, ca umplutură de plăcintă, ca bază pentru jeleu, budincă sau băutură răcoritoare. Şi această plantă are, însă, frunze otrăvitoare. Deşi unii oameni consumă rădăcinile acestor plante, când vine vorba de frunze, situaţia este foarte diferită, chiar fatală. Mâncatul în cantităţi mari de frunze de rubarbă poate cauza dificultăţi în respiraţie şi arsuri ale cavităţii bucale şi ale gâtului. Simptomele îşi fac apariţia în aproximativ o oră de la consum şi includ convulsii, hemoragii interne, comă şi moarte.
Sursa: Iulian Bunilă