Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

S-AU ÎMPĂRȚIT FLYERE ȘI S-AU PURTAT DISCUȚII CU CONSTĂNȚENII

CAMPANIE STRADALĂ A ORGANIZAȚIEI DE FEMEI ALDE CONSTANȚA, DE ZIUA MONDIALĂ A DREPTURILOR CONSUMATORILOR

Articol publicat Sambata, 16 Martie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost marcată, vineri, 15 martie 2019, printr-o campanie stradală de informare prin discuții și împărțire de flyere în orașul Constanța, organizată de Organizația de Femei ALDE Constanța, condusă de Valeria Drăniceanu. Acțiunea a fost susținută și coordonată de președintele Organizației Locale a OFLDE Constanța, Iuliana Botezatu. 

 Președintele Organizației de Femei ALDE Constanța, Valeria Drăniceanu afirmă: „Înainte de a ne gândi la noi ca și consumatori, să nu uităm că suntem oameni și depinde de noi să luăm atitudine, să fim bine informați și să informăm real la rândul nostru despre ceea ce cumpărăm și consumăm. Doar așa putem avea grijă în primul rând de sănătatea nostră, a copiilor noștri, doar așa ne putem simți egali și respectați într-o Uniune Europeană pe care ne-o dorim cu toții”.

La rândul său, președintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților Constanța, senatorul Ion Popa, susține că “Toţi consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil în cadrul pieţei unice și cetăţenii Uniunii Europene trebuie să simtă că sunt trataţi în acelaşi mod şi că li se oferă informaţii corecte şi clare despre produsele pe care le cumpără”.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor ("World Consumer Rights Day" - WCRD) este marcată anual la 15 martie. Această zi a fost lansată pentru a se scoate în evidenţă aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii. 

 Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983, de către mişcarea consumatorilor "Consumers International", care, în prezent, cu peste 220 de organizaţii membre în 115 ţări, reprezintă o mişcare internaţională de consum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni. 

În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990. La crearea sa, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integrantă a organismului ce se numea, pe atunci, Comisia Naţională pentru Standarde, Metrologie şi Calitate. Ordonanţa nr. 18/1992 reprezintă actul de naştere al instituţiei care acţionează pentru realizarea strategiei politicii şi a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecţiei vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi al intereselor legitime ale acestora.

Parlamentul European și standardul dublu de calitate

Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru ştiinţă şi cunoaştere din cadrul Comisiei Europene, a dezvoltat o metodologie comună care va permite autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziţia şi caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în UE

Pentru a ajuta țările UE să identifice mai bine aceste practici ilegale, Comisia Europeană a emis orientări privind modul de aplicare a legislației UE în cazul vânzării unor produse de calitate inferioară. Aceste orientări au fost prezentate comisiei pentru piața internă a Parlamentului în luna octombrie a anului trecut.

ALDE-Partidul Alianța Liberalilor și Democraților Constanța și Organizația de Femei ALDE Constanța reamintesc: Directiva 2005/29 / CE privind practicile comerciale neloiale este principalul instrument de protecție a consumatorilor de practicile înșelătoare și neloiale și militează pentru modificarea anexei I la Directiva privind PCN, adăugând practica dublei calități la lista neagră și stabilirea unui cadru juridic ce va permite consumatorilor să solicite despăgubiri din partea producătorilor atunci când sunt încălcate drepturile consumatorilor.

 ALDE-Partidul Alianța Liberalilor și Democraților Constanța și Organizația de Femei ALDE Constanța subliniază faptul că atenţia consumatorilor trebuie să fie sporită atunci când fac o achiziţie şi că trebuie să fie conştienţi de drepturile şi obligaţiile pe care le au.