Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin'' a fost, miercuri seară, gazda unui eveniment cultural-artistic special, menit să marcheze Ziua Naţională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie. Constănțenii cu dragoste pentru cultură, artă și pentru România au sărbătorit Ziua Națională în avans, cu prilejul spectacolului-eveniment „BuradArt – Ziua Naţională a României”, organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Pentru a marca evenimentul istoric de o deosebită însemnătate pentru societatea românească, organizatorii au oferit publicului constănțean, gratuit, o manifestare cultural-artistică specială, cu un program care a împletit armonios fragmente celebre din repertoriul muzicii clasice naționale și internaționale cu momente lirice de o mare încărcătură emoțională. Spectatorii i-au primit cu aplauze îndelungi pe artiștii constănțeni din generații diferite, mentori și discipoli deopotrivă, care au (re)creat, cu talent și dăruire, atmosfera de sărbătoare națională.
Astfel, programul artistic a fost susţinut de artişti recunoscuți naţional și internaţional, precum: soprana Georgiana Costea-Glugă, tenorul Doru Iftene şi pianista Natalia Gribinic. Alături de artiştii profesionişti și-au dat concursul şi cursanţi de elită din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada’’, respectiv: Persida Matei, Ghiulfer Osman, Matei Varlam, Vlad Moldoveanu, Vlad Popescu, Isaac Scutaru, Elias Scutaru.
TESTAMENTUL REGINEI MARIA, ÎN INTERPRETAREA ACTRIȚEI ANA-MARIA ȘTEFAN
Spectacolul a fost prezentat de expresiva actriţă Ana-Maria Ştefan, care a fost, totodată, protagonista unui moment inedit, aplaudat la scenă deschisă: prezentarea artistică a testamentului Reginei Maria, care a rămas în istoria poporului român, ca o adevărată operă de artă.
Înainte de a muri, Regina Maria a scris o ultimă scrisoare pentru poporul român. Pe ultimul drum, Armata Română i-a oferit un salut unic Reginei Maria, nerepetat vreodată în fața unui alt om: a fost salutată cu baionetele înfipte în pământ și patul armei în sus. După moartea reginei, această scrisoare a apărut în ziarul „Frontul Mărășești”, în ediția din august-septembrie 1938. Cu ajutorul acestei scrisori, Regina Maria şi-a mai mărturisit încă o dată dragostea faţă de poporul român. Regina Maria îşi scrisese scrisoarea din urmă şi testamentul încă din anul 1933, ultimele gânduri ale „mamei răniților” fiind publicate în ziarul „Frontul Mărășești”, în ediția din august-septembrie 1938.
Alte câteva momente de reținut din timpul spectacolului au fost interpretarea Imnului Național de către artiștii consacrați – profesori, împreună cu discipolii lor – cursanți ai Centrului Cultural Județean ,,Teodor T. Burada’’, recitarea poeziei ,,Eroii țării mele’’ de către Vlad Andrei Popescu (cursant la clasa de actorie a prof. Ana-Maria Ștefan), dar și prestația artistică a celorlalți cursanți, care au încântat publicul fie prin interpretarea de excepție la pian (prof. Georgiana Costea-Glugă), fie prin calitățile vocale deosebite. De asemenea, soprana Georgiana Costea-Glugă s-a remarcat din nou prin evoluția scenică plină de expresivitate, prin forța interpretativă și măiestria vocală, alături de apreciatul tenor Doru Iftene, un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru publicul meloman. La pian, Natalia Gribinic și-a susținut partiturile magistral: ca întotdeauna, o prezență artistică elegantă și plină de farmec.
Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă susținerea acestui eveniment: organizatori, cursanți și profesori ai Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’. La mulți ani, români cu dragoste pentru cultură și artă! La mulți ani, România!