Planificarea unei sarcini presupune, printre multe analize medicale și, eventual, modificări importante în stilul de nutriție, și includerea în meniul zilnic a suplimentelor de acid folic (folatul). Medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să înceapă să ia suplimente de acid folic cu cel puțin câteva luni înainte de a rămâne gravide, administrarea acestora încă dinaintea sarcinii fiind chiar mai importantă decât în timpul ei.
Previne defectele congenitale Acidul folic, adică o formă a vitaminei B9, are un rol extrem de important în formarea celulelor, mai ales a celor roşii. Lipsa acidului folic din dieta zilnică poate duce la anemie, iar în cazul femeilor însărcinate este cu atât mai importantă administrarea lui. Specialiștii spun că se previn, astfel, defectele congenitale la bebeluşi, cum ar fi spina bifida şi alt defect de tub neural, malformaţiile faciale precum buza de iepure sau gura de lup. Dealtfel, anomaliile apar cel mai adesea în primele săptămâni de sarcină, când femeia poate că nici nu a realizat că este gravidă.
Surse naturale de acid folic În urma studiilor, s-a constatat că organismul nostru nu poate stoca acidul folic de la o zi la alta, drept urmare se recomandă o alimentație bogată în acid folic, precum și administrarea de suplimente. Verdeţurile închise la culoare, sparanghel, broccoli, varză, conopidă, gălbenuş de ou, ficat (nu se recomandă în cazul gravidelor), linte, lapte, portocale, mazăre, spanac, seminţe de floarea-soarelui, păstârnac sunt surse naturale de acid folic.
Acidul folic este extrem de benefic în general, pentru organism, iar dacă este furnizat în doze corespunzătoare, recomandate de medic, reduce riscul bolilor de inimă, cancer, anemie și Alzheimer.