O veste tristă îndolia lumea artistică și publicul meloman, în ultima zi a săptămânii trecute, când celebrul bariton Dan Iordăchescu se stingea din viață, după o îndelungată suferință, la vârsta de 85 de ani. Cei care l-au cunoscut și admirat pe marele artist și-au putut lua rămas de la el atât la Ateneul Român, cât și la Opera Națională București, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit.
Înmormântarea va avea loc astăzi, 2 septembrie, de la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din București.
O viață dedicată scenei Marele artist s-a născut pe 2 iunie 1930, la Vânju Mare, Mehedinţi. Era absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (1952 - 1956), unde i-a avut ca mentori pe Constantin Stroescu, Petre Ştefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu. Dan Iordăchescu a studiat canto și la Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958 - 1960) şi Roma (1960).
A debutat în decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din Bucureşti, în rolul Chiaburul din opereta „Cântec de viaţă nouă", de Florin Comișel, fiind îndrumat vocal şi tehnic de cântăreaţa de operă Maria Snejina. În 1951 a devenit solist al Ansamblului S.P.C., cântând numai operă. Ca prim solist a debutat în decembrie 1956, la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti.
Debutul în genul şi arta lied-ului a avut loc la Filarmonica „George Enescu", unde Dan Iordăchescu a cântat lied românesc, german, francez şi rus alături de ilustrul său profesor Constantin Stroescu şi faimoasa soprană lirică de la Opera Română, Iolanda Mărculescu, în mai 1954.
Aplaudat de publicul meloman din zeci de țări ale lumii De-a lungul unei cariere de excepție, a efectuat 262 de turnee internaţionale în 61 de ţări, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elveţia, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie. A interpretat peste 45 de roluri importante de operă - în special Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Georges Bizet -, în mai mult de 1.080 de spectacole de operă şi peste 1.500 de lied-uri în aproape 1.600 de concerte, în toată lumea.
Celebrul bariton a impresionat publicul internațional cântând pe scene renumite precum: Teatro alla Scala din Milano, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balşoi din Moscova. I-a avut ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano şi alţii.
A fost distins, printre altele, cu Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968) și Ordinul „Steaua de Aur a României'' în rang de Comandor (2000).