Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Astăzi, 20 mai, îl sărbătorim pe Sfântul Talaleu

Articol publicat Miercuri, 20 Mai 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: manastirea_christiana.crestinortodox.ro

Sursa foto: manastirea_christiana.crestinortodox.ro
Sursa foto: manastirea_christiana.crestinortodox.ro

Sursa foto: manastirea_christiana.crestinortodox.ro

Sfântul Talaleu a trăit în timpul domniei împăratului Numerian (283-284). Tatăl său se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia. Potrivit creştinortodox.ro, Talaleu ajunge medic, vindecând bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care îl primeşte pe Hristos în viaţa sa, judecătorul le porunceşte celor doi călăi, Alexandru şi Asteriu, să-i perforeze genunchii şi să-l atârne de un copac. Dumnezeu i-a orbit pe torţionari, iar aceştia, în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Cei doi călăi au fost biciuiţi, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenţionat. Se spune că, în urma acestei minuni, cei doi au devenit creştini şi au fost ucişi prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaştele Sfântului Talaleu sunt ţinute în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Conform creştinortodox.ro, Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât şi în cele de la sfinţirea apei.

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte astăzi, 20 mai, şi pe: Sfântul Mucenic Ascla, Sfinţii Cuvioşi Nichita, Ioan şi Iosif, Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul şi Sfântul Cuvios Talasie.