Iubirea este un sentiment de afecțiune, atașament și admirație al unei persoane față de alta, cu multitudine de valențe, care implică trăirea unor stări emoționale, uneori contradictorii. Întâlnim, în mod frecvent, expresii, cum ar fi: „iubire romantică”, „dragoste la prima vedere”, „îndrăgostiți nebunește”, „iubire pasională”, „dragoste oarbă”, „răniți de/ din dragoste”, care ne arată cât de „vast" şi subiectiv e acest sentiment.
Frumuseţea fizică ne atrage în mod inconştient „Diferența dintre a plăcea și a iubi pe cineva este dată de câteva sentimente vitale pentru iubire: încrederea - „Simt că mă pot baza, pe ea sau pe el, în orice situație”; atașamentul - „M-aș descurca foarte greu singur(ă) și grija pentru celălalt - „Aș face aproape orice pentru persoana iubită!”. Alegerea partenerului de viață este un rezultat al atracției interpersonale, factorii determinanți ai acesteia fiind atracția fizică - cât de mult este plăcută o persoană de către ceilalți; proximitatea - distanța la care se află atunci când se cunosc; familiaritatea - preferința pentru persoane pe care le vedem mai des sau care seamănă cu persoanele - „resursă” din viața noastră și asemănarea - existența unor aspecte comune în ceea ce privește vârsta, religia, educația și caracteristicile psihologice. Aspectul fizic are un rol foarte important în găsirea perechii potrivite. De cele mai multe ori, în alegerile noastre, ne îndreptăm către persoane cu care avem compatibilități în acest sens. Există teorii psihologice care, fie că susțin faptul că frumusețea fizică ne atrage în mod inconștient, fie consideră că aceasta nu contează atât de mult, atâta timp cât avem un caracter frumos, o personalitate armonioasă. În orice caz, frumusețea fizică crește respectul de sine și reputația socială, atunci când suntem însoțiți de parteneri atrăgători! Dar există și „riscul” ca, atunci când și noi suntem în prezența unor persoane mai atrăgătoare decât noi, acestea să ne „eclipseze”. Încurajator este faptul că, pe parcursul conviețuirii în cuplu, aspectul fizic scade în importanță, atunci când este vorba de un partener permanent. Deci, și cei care se consideră neatrăgători mai au o șansă!”, a declarat pentru www.101stiri.ro, psihologul Mihaela Nicolaev.
Factorii care ne influenţează atunci când ne alegem partenerul „Distanța la care trăiesc două persoane sporește șansele de a găsi mai ușor un partener potrivit! În majoritatea situațiilor, ne găsim perechea potrivită în aceeași localitate - printre colegii de școală generală, liceu, facultate, la locul de muncă, în cartier, în vecinătate. Există, însă, și ideea că, undeva, în lume, pentru fiecare dintre noi, există perechea ideală! Aceasta „așteaptă” să fie descoperită și poate crea „surpriza” de a fi la doar câteva străzi de noi! Familiaritatea este un alt factor care influențează alegerea partenerului de viață. În urma unor studii realizate de psihologi, s-a constatat faptul că oamenii ajung să prefere persoanele cu care se întâlnesc mai des, cu care desfășoară activități în comun, cu care împart același spațiu. Cu cât vedem mai mult o persoană, cu cât stăm mai mult în prezența ei, cu atât putem fi mai atrași de ea! Avem senzația că o cunoaștem de o viață întreagă și acest lucru ne dă siguranță și echilibru. Similaritatea se referă atât la caracteristicile sociometrice ale viitorilor parteneri de viață, cum ar fi vârsta, culoarea pielii, educația, religia, clasa socio-economică din care fac parte, cât și la caracteristicile psihologice - cum ar fi inteligența și unele caracteristici fizice - cum ar fi, de exemplu, înălțimea”, a mai adăugat psihologul Mihaela Nicolaev.
Îndrăgostiţii sunt încântaţi că sunt „diferiţi” Conform acesteia, la prima vedere, îndrăgostiții sunt încântați de ideea că sunt diferiți unii de alții și sunt adepții ideii că contrariile se atrag: „Mie îmi place să merg la mare, dar el preferă să meargă la munte!” sau „Eu sunt ingineră, el este profesor”. Ceea ce nu realizează acești îndrăgostiți este că amândurora le plac activitățile în aer liber, au aceeași naționalitate, același nivel de educație, aceeași religie, potențial economic asemănător. Se pare că această idee cu contrariile este, de cele mai multe ori, un mit, menţionează psihologul Mihaela Nicolaev. În unele situații de excepție, într-adevăr, un tânăr bogat se poate îndrăgosti de o tânără săracă (a se vedea telenovelele!), un bărbat alb de o femeie de culoare, o adolescentă de un bărbat adult și înstărit.
Suntem fericiţi când ne găsim un partener care ne aprobă alegerile În accepţiunea psihologului Mihaela Nicolaev, un posibil motiv pentru care asemănarea duce la atracție este acela că oamenii își apreciază propriile preferințe și păreri și sunt bucuroși să fie alături de alții care le aprobă alegerile, stimulându-și astfel imaginea și respectul de sine. Dar poate că motivul principal pentru care asemănarea produce atracție este că mediul - circumstanțele situaționale ne alătură oameni care sunt la fel ca noi. Multe cupluri se întâlnesc în facultate sau în liceu, au același nivel educational, de inteligență generală și aspirații profesionale. La fel, oamenii politici liberali se vor întâlni la întruniri liberale, actorii pe platourile de filmare, jucătorii de tenis pe terenul de tenis.