Casa de licitație Artmark aduce la malul mării o expoziție de artă cu totul specială, al cărei vernisaj are loc astăzi, 15 iulie, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Este vorba despre expoziția „Cinegetică și Navigație”, care include o colecție de pictură Dimitrie Știubei, o mică colecție de whisky-uri rare, trofee de vânătoare, tolba de vânătoare a lui Ceaușescu, un Land Rover seria IIA, o busolă de navigație din secolul XVIII, curiozități marine. Expoziția poate fi vizitată la MINAC și joi, 16 iulie, după care se va muta la Hotel Vega din Mamaia, între 17 și 19 iulie. Licitația lucrărilor din expoziție este programată duminică, 19 iulie, de la ora 20.00, la Hotel Vega.
La vânătoare de fazani, cu Marele Cârmaci Fiecare dintre exponatele scoase la licitație de Artmark are câte o poveste neștiută de cei mai mulți iubitori și colecționari de artă. Se spune că, potrivit celor de la Artmark, deși prefera vânatul mare, Nicolae Ceaușescu nu s-ar fi dat în lături de la nicio partidă de vânătoare, vreodată. Iernile, fostul dictator organiza partide inițiatice de vânătoare de fazani pentru diplomații străini acreditați în România. Așa se explică prezența tolbei de vânătoare pentru păsări în echipamentul său.
Ce conținea celebra... tolbă a dictatorului Tolba cu ciochinari (preț de pornire în licitația Artmark: 400 de euro) este legată și de una dintre tradițiile preferate ale lui Ceaușescu, „botezul vânătoresc". „Novicii, în cazul de față diplomații străini, țineau în mână un fazan sau un iepure vânat și răspundeau câte unei întrebări din partea „nașului" (Nicolae Ceaușescu). Dacă răspunsul nu era pe placul acestuia, novicii primeau trei lovituri de vergea peste fund, în semn de acceptare în tagma vânătorilor”, se arată într-un comunicat Artmark.
Dincolo de scenariile imaginate, apare și întrebarea: ce transporta Nicolae Ceaușescu în tolba sa de vânătoare? Se bănuiește că aceasta ar fi putut conține, printre altele, un dispozitiv de confecționat cartușe pentru vânătoare (preţ de pornire: 40 de euro), un corn de vânătoare, pentru păstrarea prafului de pușcă, decorat cu motive tradiționale românești (preţ de pornire: 50 de euro) sau o esență mai puternică de tipul rafinatului whisky Syndicate 58/6, 12YO Blended Scotch (preț de pornire: 32 de euro).
Niciun echipament de vânătoare nu ar fi complet fără un Land Rover Serie IIA, cel mai longeviv vehicul off-road produs vreodată (preț de pornire: 7.500 euro). Anii '60 au adus modelului atât o reputație de mașină indestructibilă, cât și notorietate, Land Rover fiind folosită la filmarea documentarelor din Africa, Asia și Australia, participând astfel la majoritatea caravanelor științifice organizate în secolul XX.