Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Ion

Cine nu zâmbește astăzi va fi trist tot anul

Articol publicat Joi, 07 Ianuarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: stirigiurgiu.ro

Sursa foto: stirigiurgiu.ro
Sursa foto: stirigiurgiu.ro

Sursa foto: stirigiurgiu.ro

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, după Bobotează, este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul, numit şi „Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos. În România, aproape două milioane de persoane îi poartă numele, dintre care trei sferturi sunt bărbați.

Părinţii lui Ioan, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!".

Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ Zămislirea (23 septembrie), Naşterea (24 iunie) şi Tăierea Capului (29 august).

Tradiții de Sfântul Ion Cine nu se veselește astăzi, de Sfântul Ion, va fi trist tot anul, se zice în popor. Se mai spune că după această mare sărbătoare a creștinătății, se botează gerul, adică se mai domolește. a gerul incepe sa nu-si mai face simtita prezenta. 

Sfântul Ion este considerat și ocrotitorul pruncilor, iar în această zi, viitoarele mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. 

Tradiția ne spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ion, credincioșii trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.