Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Descoperire medicală revoluționară

Aparat care permite unor plămâni „să respire" în afara corpului

Articol publicat Joi, 14 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: nydailynews.com/ YouTube

Sursa foto: nydailynews.com/ YouTube
Sursa foto: nydailynews.com/ YouTube

Sursa foto: nydailynews.com/ YouTube

O nouă descoperire revoluționară în viața medicală: un dispozitiv revoluţionar este capabil să menţină în viaţă plămânii şi alte organe vitale, în afara corpului, până la 24 de ore după prelevarea acestora din organism.

Medicii din spitalul londonez Royal Brompton and Harefield au utilizat o tehnologie medicală revoluţionară, ce a permis unei perechi de plămâni „să respire" în afara organismului donatorului până la 24 de ore. Potrivit dailymail.com, cercetătorii consideră că această tehnică ar putea duce la dublarea numărului de transplanturi de plămâni care sunt realizate cu succes în fiecare an.

În cadrul aceluiași spital londonez, anul trecut a fost dezvoltată o altă tehnică revoluţionară, ce permite menţinerea în viaţă a inimilor recoltate din corpurile unor donatori de organe. Până la inventarea noului sistem, organele prelevate de la donatori erau plasate în cutii frigorifice şi împachetate în gheaţă, pentru a preveni deteriorarea lor în timp ce sunt transportate la clinica în care urmează să aibă loc transplantul. Acea metodă permite organelor să rămână funcţionale, în afara organismului, timp de maximum şase ore.

Noua metodă, denumită „Organ Care System" (OCS), permite menţinerea „în viaţă" a plămânilor donatorilor timp de o zi întreagă.