Turiștii care ajung la Constanța, în orice perioadă a anului, nu trebuie să rateze șansa de a vizita Acvariul, aflat pe faleză, în imediata vecinătate a Cazinoului. Acvariul constănțean, secție a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, este primul acvariu public din România, fiind inaugurat la data de 1 mai 1958. În prezent, a rămas cea mai mare instituţie de acest gen din ţară, deşi, ulterior, şi alte muzee de ştiinţe ale naturii au înfiinţat secţii cu acelaşi profil.
Tarife Cei care doresc să treacă pragul acestui spațiu expozițional fascinant o pot face în schimbul sumei de 10 lei - prețul unui bilet pentru adulți și de 5 lei, pentru elevi și studenți. Este important de știu că micuții cu vârsta sub cinci ani beneficiază de intrare liberă.
Program În ceea ce privește programul de vizitare, în perioada 1 septembrie - 30 mai, Acvariul este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 - 16.00, iar sâmbătă și duminică, între 9.00 - 17.00.
Ce putem vedea la Acvariu? În cadrul acestui spațiu care va captiva, cu siguranță, atenția celor mari și celor mici, deopotrivă, poate fi admirată expoziţia permanentă de faună şi floră acvatică din cele 57 de bazine. Nu lipsesc nici expoziţiile temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.
Acvariul adăpostește o mare varietate de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni, în total circa 2000 de pești din peste 100 de specii. La amplasarea diferitelor specii în bazine, s-a respectat, pe cât posibil, criteriul taxonomic. Cel mai mare bazin adăpostește și cea mai mare colecție de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18-20 ani. Vor trezi interesul, desigur, și speciile noneconomice, precum: pisica și vulpea de mare, scorpia și dragonul, steluțele de mare, căluțul, acul și ața de mare etc. De asemenea, atât peștii de apă dulce, de la Secția Dulcicola - caras, roșioară, babușca, plătica, răpitorii ca somnul, șalăul, știuca și bibanul, cât și peștii exotici, multicolori, vor reprezenta o adevărată încântare pentru turiștii de toate vârstele.