Actorii Teatrului de Stat din Constanța (TSC) au susținut în premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Izmir, miercuri, 9 decembrie, spectacolul „Razna prin povești”, după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc. Piesa s-a jucat pe scena Centrului Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak, iar printre cei aproximativ 200 de spectatori turci și străini prezenți în sală s-au aflat actori, profesori și studenți la specializarea Artele Spectacolelor, regizori, jurnaliști și membri ai comunității românești din Izmir.
Potrivit unui comunicat transmis de Institutul Cultural Român (ICR) „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, spectacolul s-a bucurat de mare succes. „Decorurile au recreeat atmosfera unui interior țărănesc românesc, costumele fiind inspirate de portul popular, iar coloana sonoră respectând patina folclorului, dar și hazul poveștilor. Scenariul spectacolului este semnat de Laura Maria Schevach și Nicolae Poghirc, scenografia de Sanda Mitache, iar muzica îi aparține lui Liviu Manolache. Distribuţia a fost formată din actorii Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Mirela Pană, Ana Maria Ștefan, Alina Manțu și Cosmina Soare”, menționează aceeași sursă.
Parteneriat pentru promovarea artiștilor români în Turcia Sprijinind participarea în premieră a TSC la Festival, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a pus bazele unui parteneriat cu TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf - Foundation for Social Research, Culture and Art), care va contribui la creșterea vizibilității și a oportunităților de promovarea a artiștilor români în Turcia și nu numai.
„Fondat în anul 1951, Teatrul de Stat Constanța își face un titlu de onoare din faptul că a lansat mari actori și regizori, care au făcut ulterior strălucite cariere artistice, din festivalurile organizate, din multele premiere pe țară sau absolute, din turneele susținute în Anglia, Bulgaria, Franța, Turcia, Ungaria și din premiile obținute. Cele 64 de stagiuni ale sale stau sub semnul maturității în fapt și concept. În ceea ce privește relația cu Turcia, Teatrul de Stat Constanța a mai participat cu succes la Festivalurile Internaționale de Teatru de la Istanbul, Alaçati și Denizli”, mai transmite ICR Istanbul.