Ziua de 9 mai a fost sărbătorită în avans, la Mangalia, printr-un simpozion găzduit de Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia. Evenimentul intitulat „9 mai - O zi cu triplă semnificație istorică” s-a desfășurat în ziua de joi, 7 mai și a fost organizat de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România și Complexul Cultural „Callatis”. În debutul manifestării a vorbit profesorul documentarist Ibolya Negoiță, care a evidențiat, printre altele, importanța zilei de 9 mai, precum și buna colaborare dintre Colegiul Economic și Muzeul „Callatis”, din ultimii aproximativ zece ani.
În cadrul evenimentului, profesorul de istorie Mihai Sandu a făcut o scurtă introducere în atmosfera evenimentelor desfășurate în anii 1877, 1945 și 1950, ani ai căror zile de 9 mai au rămas în istorie, în ordinea menționată, ca: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei și Ziua Uniunii Europene. De asemenea, Mihai Sandu a vorbit despre semnificațiile imnului și steagului Uniunii Europene.
Independența României Simpozionul a fost continuat de șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, care a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai în istoria românilor și în istoria universală. Acesta a descris conjunctura în care a fost declarată Independența României, în plenul Parlamentului, în ziua de 9 mai 1877, precum și războiul ruso-turc, din anii 1877-1878, în care România a intrat pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența.
Ziua Victoriei Dr. Sorin Marcel Colesniuc a vorbit și despre victoria Aliaților împotriva Axei, la sfârșitul celui de-Al Doilea război Mondial. În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiționată. Așadar, țările Europei occidentale sărbătoresc Ziua Victoriei încă din data de 8 mai, în timp ce țările din Europa de Est și Uniunea Sovietică au sărbătorit sfârșitul războiului în Europa în ziua de 9 mai, datorită diferenței de fus orar.
Înființarea Uniunii Europene Totodată, dr. Sorin Marcel Colesniuc a punctat o ultimă semnificație a zilei de 9 mai, cea a înființării Uniunii Europene, la 9 mai 1950 fiind propus planul care a stat la baza Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, precursoarea Uniunii Europene.
La rândul lor, elevii Colegiului Economic din Mangalia au prezentat materiale realizate în PowerPoint, în care au făcut referire la importanța zilei de 9 mai în istorie și la instituțiile Uniunii Europene. La activitate a fost prezentă și prof. Elena Viziteu. Simpozionul dedicat sărbătoririi zilei de 9 mai a fost pregătit cu susținerea directorul Colegiului Economic Mangalia, prof. Simona Ciobănel.