Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

“7 FETE” - UN REGAL DOBROGEAN CU DEGUSTARE DE VINURI DE COLECȚIE, LA MURFATLAR

Articol publicat Miercuri, 16 Decembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Experiențe dobrogene

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Foto credit: Lili Sumănaru

Foto credit: Lili Sumănaru

Foto: Lili Sumănaru

Foto: Lili Sumănaru

Foto: Lili Sumănaru

Foto: Lili Sumănaru
Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală

Dobrogea prinde aroma unui nou vin, creat ca un regal adus acestor meleguri în prag de sărbătoare. Evenimentul "7 Fete” se va desfășura joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 12.00, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, Calea București, nr. 2, un adevărat moment inedit, scos din „sipeturile pline cu sineturi“ ale istoriei, o lume veche dar înnoită prin gustul vinului, forma de prezentare și promovare.

Dr. Laura Stroe, președinte Inomar Cluster și inițiator Experiențe Dobrogene spune: “Să trăiești experiențe inedite, fie ele dobrogene sau românești, să le promovezi, să arăți că se poate, asta înseamnă pasiune, dedicare și voluntariat în/pentru comunitate. Fiecare zi trăită ca o sărbătoare înseamnă mai mult decât veselie, înseamnă asumare și binecuvântare. Așa că, Experiențe Dobrogene fac o invitație unor fete deosebite ale Dobrogei, ale României! 7 Fete, românca, tătăroaica, turcoaica, lipoveanca, ucraineanca, bulgăroaica, aromânca, 7 comunități, 7 gusturi, 7 viziuni, un singur ținut ce îndeamnă la acea unitate în diversitate mult promovată în Europa.

Managerul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație Murfatlar, dna. dr. biolog Aurora Ranca menționează: Pentru colecția de vinuri  experimentale “7 Fete” s-au folosit struguri ecologici, fără drojdii sau alte substanțe potentatoare de arome. 7 Fete” reprezintă o colecție de 7 vinuri experimentale, care nu sunt momentan comercializate, vinificate de drd. inginer Stroe Traian Ciprian, din soiuri naționale, internaționale și soiuri nou create specifice podgoriei Murfatlar, pentru cercetarea tezei sale de doctor, în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

Drd ing. Stroe Traian Ciprian vorbește cu pasiune despre cercetarea sa doctorală afirmând: Cercetarea are în studiu șase soiuri de viță de vie pentru struguri de vin: 3 albe și 3 roșii, două dintre soiuri fiind nou create în cadrul Stațiunii pentru Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar. Acestea sunt soiul Columna, soi de viță de vie pentru struguri de vin alb, creat prin hibridarea soiurilor Pinot Gris și Grasa de Cotnari, de către Milu Oslobeabu și A. Ionescu. Este un soi cu specificitate de creștere a lăstarilor, crestere erectă (de aici numele Columna) care ușurează operația de dirijare, scăzând cheltuielile. Din strugurii acestui soi se obțin vinuri albe cu nuanțe de galben-auriu sau galben verzui, acidulate,  cu aromă combinată de pere și mere verzi, cu  gust slab fructos apropiat celui de miez de nucă, potrivit de astringent, dar echilibrat.

Cel de-al doilea soi, Mamaia, este creat prin hibridare intraspecifică între Merlot și Băbească Neagră alături de Muscat Ottonel, autorii fiind aceiași ca la soiul Columna. În anii secetoși, soiul Mamaia dezvoltă o aromă aparte, de trandafiri. Se pretează la obținerea vinurilor roșii și roze, de calitate superioară chiar cu alcool de peste 14,5%, cu intensitate colorantă bună.

În studiul privind favorabilitatea și pretabilitatea extinderii în cultură a celor două soiuri nou create s-au comparat cu câte două soiuri, unul tradițional și unul internațional. Astfel, pentru Columna s-au ales soiurile Fetească Regală ca soi tradițional și Sauvignon ca soi internațional, iar pentru soiul Mamaia, Băbească Neagră ca soi tradițional și Merlot ca soi internațional.

Pentru susținerea în demersul meu profesional aș vrea să aduc mulțumiri d-lui prof. dr. ing. Botu Mihai (coordonatorul tezei mele de doctorat) și d-lui prof. dr. ing. Constantin Câmpeanu Băducă de la Școala Doctorală de Ingineria Resurselor Animale și Vegetale, Universitatea din Craiova, d-nei director dr. biolog Ranca Aurora, managerul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

Alături de mine au fost colegii de la Departamentul de Ameliorare CS3, dna. ing. Dina Ionica și CS3, dna Negraru Ana, CS 1, dl. Ene Ayar, colegii de la Departamentul de Chimie, secretar științific, dr. chimist, dna. Artem Victoria și drd. ing. dl. Anil Abduraman și colegilor de la Departamentul de Producție și vinificație. Ing. tehnolog, dna Claudia Bucur, CS3, dna. Popescu Adriana și dl. Cosmin Scripcaru”.

Colecția de vinuri dobrogene “7 Fete” a beneficiat de expertiza artistică a creatoarei de păpuși tradiționale, dna. Elena Orbocea, etichetele fiind inspirate de  Păpușile Dobrogei ce arată diversitatea culturală și etnică a ținutului.

Artiștii fotografi, Lili Sumănaru și Eleodora Panait au susținut conceptul creativ al celor “ 7 Fete , promovând prin arta fotografică Dobrogea aromelor, gustul local și vinul nou creat.

Chef bucătarul  Robert Vasiliu și creatorul de cofeturi Alexandra Cazacu și-au pus amprenta gustului dând o notă de eleganță, savoare și culoare fetelor dobrogene. Astfel, cu bucate și cofeturi, invitații evenimentului sunt îmbiați să deguste Dobrogea, acea lume veche într-una nouă!

Băcănia Câmpenească este alături de cele “7 Fete”, oferind produse din gospodăriile dobrogene, brânzeturi ce însoțesc la degustare noile vinuri.

Datorită condițiilor impuse de pandemie, evenimentul “ 7 Fete” este restrâns, dar poate fi vizionat ulterior pe pagina Experiențe Dobrogene https://www.facebook.com/experientedobrogene.

Experiențe Dobrogene este un proiect inițiat de ong-urile Inomar Cluster și Asociația Culturală Wild Art, ce are ca scop promovarea Dobrogei, cu istorie cât cuprinde, tradiții încă bine păstrate în satele și gospodăriile primitoare ale țăranilor dobrogeni, hrană gustoasă și naturală, vinuri alese și o multitudine de oameni și povești.