6 AUGUST – SCHIMBAREA LA FAȚĂ. DEZLEGARE LA PEȘTE PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI. DE CE ESTE BINE SĂ VEZI BERZE ȘI SĂ GUȘTI BOABELE DE STRUGURI
Ce înseamnă Schimbarea la Față
Creștinii ortodocși celebrează joi, 6 august 2020, Schimbarea la Față a Domnului. Sărbătoarea este denumită popular și Obrejenia, provenind din cuvântul slavon "obrejenie" şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”şi are sensul de a certa pe cineva.
Pe de altă parte, denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul este singurul care atribuie acestei sărbători o denumire deosebit de sugestivă: Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.
Schimbarea la Față sau Probejenia înseamnă transformare, prefacere, schimbare și amintește de secvenţa biblică în care faţa lui Iisus a strălucit ca soarele iar veşmintele Lui s‑au făcut albe ca lumina, pe muntele Taborului.
Primele reprezentări iconografice datează din secolul al VI-lea
Potrivit crestinortodox.ro, primele reprezentări iconografice ale Schimbării la Față sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica „Sfântul Apolinariea” din Ravenna și cel din Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Sinai. Schimbarea la Față ne arată că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care şi-a asumat-o, ne-a fost descoperită dumnezeirea Sa.
În acest sens, Sfinții Părinți afirmă că Hristos le-a arătat ucenicilor ceea ce era şi le-a deschis ochii, făcându-i să-I conştientizeze măreţia şi sacrificiul. Pe muntele Taborului, trupul Domnului a fost străbătut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toți cei care au vorbit despre Evanghelie au susţinut că Schimbarea la Față a Domnului a anticipat învierea acestuia.
Pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului.
Tradiții și superstiții
Din 6 august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. Tot acum pleacă berzele, iar plantele culese în această zi au puteri vindecătoare. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să devină ruginii.
Potrivit tradițiilor și superstițiilor populare, dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. În popor se mai spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului, plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Este bine ca, până la această dată, țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo, iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se strepezește gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecător și se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
Tot în această zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.
Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.