Intrare liberă! O comedie cu gust... amar, dedicată atât nostalgicilor după vremurile comuniste, cât mai ales tinerilor care nu au aflat despre comunism decât la școală, la orele de istorie, poate fi urmărită de publicul constănțean marți, 27 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. Este vorba despre piesa de teatru „Zâmbete din... Epoca de Aur”, în regia lui Liviu Manolache, pe un scenariu semnat de scriitoarea Loredana Dalian din Slobozia. Din distribuție fac parte elevi și studenți din Constanța, iar intrarea este liberă!
„Zâmbete din... Epoca de Aur” este un proiect al Administrației Fondului Cultural Național, realizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Parteneri în spectacol sunt: Asociația Europeană Interaxe, Primăria Medgidia și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Spectacolul readuce în atenția publicului, într-o notă de umor, realitățile regimului comunist, încadrându-se perfect în această perioadă de sfârșit de an. Apropierea sărbătorilor de iarnă este, dealtfel, momentul în care se intensifică discuțiile despre Revoluția Română din Decembrie 1989 și despre viața într-o epocă de tristă amintire pentru unii sau dimpotrivă, idealizată de nostalgicii care suspină după traiul de acum mai bine de două decenii.
Era mai bine sau nu „înainte”? „Se apropie sfârșitul de an! Printre alergăturile după cadourile de tot felul, în luna decembrie, inevitabil, se strecoară și discuțiile despre Revoluția Română, despre ce a fost, ce este și ce va fi. Unii sunt nostalgici! Înainte era mai bine! Alții sunt indiferenți, alții mai fericiți. Discută mai ales cei în vârstă, pentru că tinerii au cu totul alte preocupări. Nu au cunoscut comunismul și nu știu multe lucruri despre el. Află câte ceva din povestirile celor care au trăit acele momente. E destul? Imaginea este suficient de clară? Informațiile sunt relevante? Totul era doar gri? Și totuși! Cum a fost în comunism? Oamenii aceia știau să zâmbească? Noi zicem că...DA!”, se arată în comunicatul transmis de președintele Asociației Europeane Interaxe, Steliana Bajdechi.
Proiectul se adresează mai ales tinerilor, celor care învață despre comunism la lecțiile de istorie, la școală. Numai că la cursuri se vorbește puțin despre viața de zi cu zi în comunism. Acest lucru și-au propus realizatorii proiectului, ca dincolo de exponatele muzeale și datele istorice, elevii să încerce să intre puțin în atmosfera acelor ani.