13 august 1906, deschiderea Băilor de la Mamaia La inaugurarea Băilor de la Mamaia au participat miniştrii Mihail Vlădescu, Ion C. Grădişteanu şi episcopul Dunării de Jos. Evenimentul s-a desfăşurat în salonul Căilor Ferate Române. Invitaţii speciali au fost: prefectul Poliţiei Capitalei, Dimitrie Moruzzi, directorii din Ministerul de Finanţe, Filipescu şi Chiriacescu, directorul general al Regiei, Tudor Rădulescu, directorul ziarului „L’Independence Roumaine”, directorul ziarului „Voinţa Naţională”, deputatul Ernest Vârnav, arhitectul George Mandrea şi mulţi alţii.
Aceste informații și multe altele sunt cuprinse în „Album cu amintiri, Mamaia 1906-2006”, semnat de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa”, care ne dezvăluie o altă faţă a Mamaiei. Cartea cuprinde 270 de cărţi poştale ilustrate şi 40 de fotografii de epocă din colecţia lui Gheorghe Stănescu. Informaţiile cuprinse în „Album cu amintiri, Mamaia 1906-2006” sunt puse de autori în circuit public pentru prima dată, iar lucrarea este rodul unei îndelungi cercetări istorice legate de naşterea, dezvoltarea şi evoluţia absolut spectaculoasă a balneologiei româneşti maritime.
Eveniment organizat cu multă atenţie Toţi proprietarii de hoteluri şi restaurante, instituţiile de ordine, proprietarii de birje, tipografii, s-au unit pentru a organiza un eveniment... memorabil. Festivitatea s-a desfăşurat în acordurile corului bărbătesc al Academiei de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti. Serbarea a fost încheiată cu un spectaculos joc de artificii realizat de fabrica de artificii „Vulcanul”, din Capitală. Potrivit organizatorilor, banchetul a fost dat pentru punerea pietrelor fundamentale la biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi pentru deschiderea Băilor de la Mamaia, la Şcoala nr. 2 de băieţi şi fete „ Principele Carol I”.
200 de persoane au participat la banchet Invitaţii au mâncat şi au băut de... 13 lei. Aceştia au consumat 90 de butelii de şampanie Mumm Estra Dry şi au spart 22 de pahare.
Primăria, bună de plată Direcţia Generală a Căilor Ferate transmitea Primăriei Constanţa că este bună de plată pentru spargerea unor geamuri de la bufet, distrugerea unui dulap şi deteriorarea vopselei.
Banchet separat pentru jurnalişti La festivităţi au participat 20 de gazetari cărora li s-a oferit, în plus faţă de ceilalţi invitaţi, o plimbare cu vaporul. Pe 14 august, li s-a organizat un banchet separat, unde au avut parte de un mediu diversificat, dar şi de mai multe băuturi alcoolice: ţuică, vin, şampanie. Doi jurnalişti, reprezentanţi ai Asociaţiei ziariştilor profesionişti români, au beneficiat de o cazare de lux. Băile de la Mamaia s-au bucurat de un succes enorm încă de la început, zilnic făcând baie aproximativ 30 de persoane, potrivit unei chitanţe eliberate de antreprenor, ceea ce aducea în bugetul Primăriei Constanţa o sumă de bani frumuşică.
Corurile din Ardeal, Banat, Bucovina, Basarabia, la Mamaia! Peste 2400 de corişti din Ardeal şi Bucovina au venit la Mamaia. Acţiunea a fost coordonată de Nicolae Iorga, preşedinte al Ligii Culturale Române. Cu ocazia acestui eveniment, numărul vizitatorilor români din ţară şi de pretutindeni, la Constanţa, a ajuns la peste 5300, după calculele realizate de serviciul contabilităţii primarului Ion Bănescu.